jazda bez biletu

• Autor wątku Autor wątku alutka232
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam.prosze o prorade w jazdy bez biletu. przyszedl mi list od firmy intrum justitia "przedsadowe wezwanie do zaplaty" jak i gdzie wnesc pismo o przedawnienie??

witam. dostałam dzisiaj od firmy windykacyjnej pismo o przedsadowym wezwaniu do zaplaty. kiedy i gdzie napisac zarzut przedawnienia??prosze o pomoc

Witam
Dostaję od jakiegoś okresu listy (zwykłe ekonomiczne) z firmy ARSEN w Zielonej Górze. Z ponagleniem zapłaty za niezapłacone mandaty. Nie otrzymałem nigdy żadnego mandatu, ktoś po prostu musiał dostać dostęp do moich danych (kiedyś zgubiłem legitymacje studencką). Ostatnio dostałem decyzje o wszczęciu postępowania sądowego z w/w firmy bez żadnej pieczątki, również listem zwykłem ekonomicznym. Najśmieszniejsze jest to, że na odwrocie tej decyzji jest reklama jakiejś firmy. Nie wiem za bardzo o co chodzi. Na wszystkich wezwaniach jest ten sam numer kontrolera. Wybrałem się do biura arsen tam pokazali mi fikcyjne mandaty tylko z imieniem i nazwiskiem oraz adresem, brak innych danych. Nie ma na nich podpisu. Nie mają również nagrań z monitoringu w autobusach z kursów w których rzekomo wystawili mi mandaty. Czy faktycznie grozi mi jakaś sprawa sądowa lub windykacja komornika tak jak straszą mnie w listach?

Jeśli jesteś pewien że to nie Twoje mandaty, czekaj na nakaz zapłaty z sądu i wtedy sprzeciw będziesz musiał wnieść

Podczepię się pod temat, dostałem list z informacją o blokadzie przelewów wychodzących ponieważ nie zapłaciłem mandatu (300zł, wojewoda mazowiecki przekazał sprawę mojemu urzędowi skarbowemu a urząd bankowi), wszystko się zgadza, mandat był ale zupełnie o nim zapomniałem i oczywiście chcę go spłacić, mam dwa pytania:

1. Czy po ściągnięciu należności z mojego konta automatycznie zdejmą mi blokadę przelewów wychodzących czy muszę coś robić w tym kierunku i czy należność jest ściągana od razu jak pojawią się środki na koncie w odpowiedniej ilości czy muszę czekać na to jakiś czas lub pisać pismo aby pobrali należność?

2. Czy jak nie mam środków na tym koncie w tej chwili to zostaną podjęte jeszcze jakieś kroki aby wyegzekwować ode mnie należną kwotę? Sprawa wygląda tak że nie chcę uciec od zapłaty mandatu ale zwyczajnie teraz mam mały problem finansowy (studiuję dziennie i niedawno zacząłem pracować) i będe mógł go spłacić jak otrzymam wypłatę czyli dopiero w lutym. Tak więc czy będą podjęte jeszcze jakieś kroki czy po prostu mam czekac na przelew z pracy i na to aż zostanie ściągnięte zadłużenie z mojego konta?

Powrót