Jazda bez biletu

• Autor wątku Autor wątku SWMK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SWMK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Otrzymałam wyrok sądowy do zapłaty grzywny i kosztów sądowych (art.121 par. 1 k.w.) Proszę o informację, czy zapłata tych kwot spowoduje automatyczne wygaśnięcie zobowiązań wobec przewoźnika, czy też oprócz tego muszę regulować zaległe mandaty. Czy wyrok taki może spowodować wpisanie mnie na listę osób karanych i tymczasowo aresztowanych? nCo będzie jak nie ureguluję tej grzywny, czy sprawa trafi do komornika, czy może zostać zamieniona na areszt? Proszę o poradę?

A był w stosunku do Ciebie orzeczony środek zabezpieczający w postaci tymczasowego aresztowania?

Nie. Wyrok dostałam wczoraj. Zasądzono karę grzywny + koszty sądowe. Co bedzie dalej?

Czy muszę jeszcze spłacić przewoźnika?

cześć
domniemywam że to były więcej niż 3 przejazdy niezapłacone z tąd kolegium.
Powiem tak w tym kraju "bardziej" opłaca się dostawać mandaty karne (byle nie za dużo) bo czas na ściągnięcie mają 3 lata ustawowo.a za bileciki to do 10 lat mają czas (poszukaj podobnych wątków,ludzie piszą że po 8 latach przysyłają).Myślę że tego nie odsiedzisz chyba że wyjeździłes koleją np. 15 tyś,to ktoś mógłby się zdenerwować.
Miałem kumpla który miał sporo niezpłaconych pkp.kiedyś przyszedł komornik i spytał czy pracuje i posiada coś cennego.zgodnie z prawdą odpowiedział dwa razy nie. kazał mu podpisać o umożenie.a było trochę tego.tylko z inter city czekali 6 lat i mu ściągnęli,bo zaczął pracować na umowę zlecenie.ale to nie jest reguła niewiadomo jak będzie z Tobą pozdrawiam, nie daj się!

Powrót