Jazda bez okularów - art. 94 § 1 kw

• Autor wątku Autor wątku h_jump
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

h_jump

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry,
Zostałem zatrzymany do kontroli drogowej ( miałem przepaloną żarówę świateł mijania) . Mam w prawie jazdy wbity kod 01.01 ( obowiązek noszenia okularów ) , a okularów na sobie nie miałem. Okularów nie założyłem , bo około rok temu przeszedłem laserową korektę wzroku i obecnie mam wzrok prawie idealny. Po prostu w okularach widziałbym gorzej niż bez nich ( przeszedłem po zabiegu wiele badań okulistycznych -stąd wiem że wzrok jest ok i nie muszę nosić już okularów ) . Policjant , ze względu na brak okularów, postawił mi zarzut 94kw par 1 + otrzymałem wezwanie na przesłuchanie na komisariat ( była mowa o sankcji zatrzymania prawa jady, choć na razie w mObywatel nie jest zatrzymane ).
Na drugi dzień po kontroli drogowej poszedłem na badania lekarskie i otrzymałem orzeczenie o możliwości prowadzenia pojazdów bez żadnych warunków/zastrzeżeń. Złożyłem też w urzędzie wniosek o wydanie nowego prawa jazdy – już bez konieczności noszenia okularów.
W najbliższy poniedziałek mam wezwanie na Policję w tym temacie. Proszę o podpowiedź: czy sprawa jest na tyle czytelna i jasna mam przyjąc te zarzuty które przedstawi mi Policja ( była mowa o grzywnie + zakaz prowadzenia pojazdu przez co najmniej 6-m-cy ). A może cokolwiek z tego co napisałem stanowi okoliczność łagodzącą i warto pójść do sądu ?

Mogę mylić. Jednak moim zdaniem policjant ma rację.
Czemu?
Miałeś wadę wzroku i musiałeś nosić okulary. OK
Przeszedłeś zabieg i poprawił się wzrok. OK

Trzeba było od razu iść do lekarza po nowe zaświadczenie.
Zwłaszcza, że sam napisałeś:
przeszedłem po zabiegu wiele badań okulistycznych -stąd wiem że wzrok jest ok i nie muszę nosić już okularów

Fakt. Wymiana prawka kosztuje. Jednak uniknąłbyś tej sytuacji.

Ostatnia edycja:
Wiem, że moja winą jest to, że nie dopełniłem formalności.
Nie spodziewam się że Policja zmieni kwalifikację czynu podczas tego poniedziałkowego przesłuchania.
Zostanie mi ewentualna próba obrony przed sądem.
Zastanawiam się tylko czy może być jakąś okolicznością łagodzącą dla sądu to, że uprawdopodobnię fakt że, bądź co bądź, nie stanowiłem zagrożenia na drodze- no bo przecież wzrok miałem ok.
Myślę że innym rodzajem przewinienia jest jazda samochodem przez osobę która ma kiepski wzrok, a mimo to nie zakłada okularów - bo można w tym wypadku mówić o stworzeniu potencjalnego zagrożenie dla innych uczestników ruchu - a innym rodzajem przewinienia jest jazda samochodem bez okularów przez osobę która kiedyś nosiła okulary, teraz już tych okularów nie potrzebuje - ale nie dopilnowała żeby ten fakt był odnotowany w prawie jazdy. W tym drugim wypadku nie mamy do czynienia ze stwarzaniem zagrożenia na drodze.
Wiem że Policjant nie ma wiedzy okulistycznej i nie jest w stanie stwierdzić na środku drogi czy mój wzrok jest ok czy nie, ale zastanawiam się czy sąd może dopatrzyć się różnicy pomiędzy dwiema powyższymi sytuacjami i potraktować moją sprawę łagodniej.

Cześć, mam dokładnie taką samą sytuację. Jak to się u ciebie zakonczyło? W nakazie dostałem zakaz 6 miesiecy, ale w pazdzierniku czeka mnie rozprawa po odwołaniu.
h_jump napisał:
Dzień dobry,
Zostałem zatrzymany do kontroli drogowej ( miałem przepaloną żarówę świateł mijania) . Mam w prawie jazdy wbity kod 01.01 ( obowiązek noszenia okularów ) , a okularów na sobie nie miałem. Okularów nie założyłem , bo około rok temu przeszedłem laserową korektę wzroku i obecnie mam wzrok prawie idealny. Po prostu w okularach widziałbym gorzej niż bez nich ( przeszedłem po zabiegu wiele badań okulistycznych -stąd wiem że wzrok jest ok i nie muszę nosić już okularów ) . Policjant , ze względu na brak okularów, postawił mi zarzut 94kw par 1 + otrzymałem wezwanie na przesłuchanie na komisariat ( była mowa o sankcji zatrzymania prawa jady, choć na razie w mObywatel nie jest zatrzymane ).
Na drugi dzień po kontroli drogowej poszedłem na badania lekarskie i otrzymałem orzeczenie o możliwości prowadzenia pojazdów bez żadnych warunków/zastrzeżeń. Złożyłem też w urzędzie wniosek o wydanie nowego prawa jazdy – już bez konieczności noszenia okularów.
W najbliższy poniedziałek mam wezwanie na Policję w tym temacie. Proszę o podpowiedź: czy sprawa jest na tyle czytelna i jasna mam przyjąc te zarzuty które przedstawi mi Policja ( była mowa o grzywnie + zakaz prowadzenia pojazdu przez co najmniej 6-m-cy ). A może cokolwiek z tego co napisałem stanowi okoliczność łagodzącą i warto pójść do sądu ,

Powrót