Jazda bez okularów

• Autor wątku Autor wątku adrian2191
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrian2191

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry, mianowicie mam taki problem ze podczas kontroli za przekroczenie prędkości, został postawiony mi zarzut 94kw par1, oczywiście w momencie kontroli miałem założone szkła kontaktowe, a w pj wbite 01.01 o czym w sumie nie byłem świadomy że to oznacza jedynie okulary, dwa dni później zrobiłem sobie badanie i lekarz nie ma przeciwskazań na zmianę kodu, co w najbliższych dniach uczynię i wymienię pj, i tu pytanie czy jest szansa się z tego wybronić czy tylko kara i zakazy? Bo rozumiem gdybym wcale nie miał korekcji albo nigdy nie posiadał prawka.

Poruszałeś się pojazdem i nie miałeś uprawnień do kierowania nim.

Ale na szkła kontaktowe jest inny kod.

Fakt. To nic się nie poradzi już.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mandat przyjęty?
Jeżeli nie, będzie skierowany wniosek do sądu.
Jak najszybciej zmienić kod i liczyć na rozsądek sądu.

Nie dostałem mantadu tylko informacje ze jestem obiwniony i że dostanę wezwanie na przesłuchanie, jutro idę złożyć wniosek o zmianę dokumentu, pewnie i będzie wyrok nakazowy bo wiadomo jak klepią, ale zamierzam się odwołać i tak bo to jest przecież nad wyraz surowe karać za takie coś, rozumiem jak bym wcale nie miał korekcji, ale z astygmatyzmem w życiu bym tak auta nie poprowadził, mandat to pikuś przy obligatoryjnym zakazie 6 miechów do 3 lat...

adrian2191 napisał:
Większość ludzi z wadą wzroku stosuje to naprzemiennie

Jakie to ma znaczenie kodów w prawie jazdy?

Ostatnia edycja:
adrian2191 napisał:
Większość ludzi z wadą wzroku stosuje to naprzemiennie

I ludzie świadomi dbają o to, by mieć stosowny kod w prawie jazdy - który zezwala na prowadzenie pojazdu w okularach lub soczewkach kontaktowych.

20 lat jeździłem bez okularów. Miałem kilkanaście kontroli i nikt nic nie powiedział
Dopiero jak zszedł nakaz wożenia blankietu dopatrzono się przy okazji przekroczenia prędkości braku okularów.
Na szkła jest chyba kod 02.
Ale przy astygmatyźmie szczególnie tylko na 1 oko można łatwo zapomnieć o okularach...

Miałem wadę w jednym oku (tak je., astygmatyzm w jednym oku), kod w PJ okulary lub soczewki. Przy kontroli (bez powodu) powiedziałem, że mam jedną soczewkę, bo mam wadę w jednym oku. Policjant stwierdził, że mam mieć w obu, bo kod jest opisany jako "soczewki", a nie "soczewka". Po burzliwej wymianie zdań zostałem pouczony. Teraz nieaktualne, bo po covidzie zepsuł mi się wzrok w obu oczach, ale co w sumie myślicie o jeździe z jedną soczewka przy wadzie w jednym oku? Przecież nie będę jak głupi jeździł z zerówka i bez sensu wydawał pieniądze.

Masz mieć korektę zgodnie z zaleceniem lekarza.
Przepis nie przewiduje oddzielnych kodów soczewka/soczewki.

Student Wro napisał:
Masz mieć korektę zgodnie z zaleceniem lekarza.
Przepis nie przewiduje oddzielnych kodów soczewka/soczewki.
Soczewka / soczewki to nie, natomiast soczewki / okulary to już tak.
W prawie jazdy w 12 wpisywany jest kod 01.06 Co pozwala na przemienne korzystanie (dotyczy obu oczu). Oczywiście taki wpis musi być umieszczony w badaniu przez lekarza.

Kody:

01.01 – okulary.
01.02 – soczewki kontaktowe.
01.03 - szkła ochronne.
01.04 – szkło matowe.
01.05 – przepaska na oko.
01.06 – okulary lub szkła kontaktowe.

Mam pytanie do Was
Też mam 01 w PJ. Ale.. Wydaje mi się, jak robiłem uprawnienia, że lekarz wspominał, że w okularach będę musiał jeździź jako zawodowy. NP robiąć C lub D
Wchodzę na mobyw i u mnie zapis jest następujący:

Dane dokumentu:
oprócz nr
ważności
kto wydał
jest też ograniczenia: 01

Poniżej kategorie:
B
data wydania
ważność
i ograniczenia :
-

Czy to oznacza, że wykorzystując kategorię B, nie muszę mieć okularów?

emsiol,

Jak masz na fizycznym prawo jazdy ?.

Samo 01 nie określa dokładnego ograniczenia, a jedynie wskazuje katalog o danych ograniczeniach dotyczących wzroku. Musiałeś dostać od lekarza jakiś dokument gdzie musiał wskazać konkretny kod czyli grupa 01. i po kropce rodzaj, a nie tylko kod określający daną grupę ograniczeń. Wspomniałeś o okularach czyli 01.01. Najbardziej uniwersalnym ograniczeniem jest 01.06. Jak nie masz nic po kropce a tylko grupę to "walcz" o te .06. Nikt nie będzie się przyglądał, chociaż można zobaczyć czy jest soczewka.

Tutaj masz link do rozp. które to opisuje https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20160000702 przejdź do strony 4 gdzie zobaczysz, że samo "01." to wskazanie grupy ograniczeń dot. wzroku.

Ogólnie musi być zawsze wskazany rodzaj korekty lub ochrony, albo łącznie.

Nie znam przypadku aby ktokolwiek dostałby 01.07. Tutaj lekarz musiałby konkretnie. Dlatego najczęściej jest albo 01.01 albo 01.06. Ograniczenie 01.05 - to wiadomo.

Ograniczenie dotyczy całości. Musiałby być wyjątek wyjątku, ale to już określa lekarz.

na blankecie w polu ograniczenia pole 12
nie mam żadnych adnotacji
A sorry mam na samym dole pod tabelą kategorii pod T wbite 01.

Ostatnia edycja:
z tego so się zorientowałem u znacząego stopniem policjanta RD
przy tym oznaczeniu nie ma mowy o art 94 kw ponieważ jest to błędna kwalifikacja. Do kodu 01. zawsze musi być podpunkt 01.01. i tak aż do 06, który to precyzuje wymogi odnośnie kierowcy. U mnie jest tylko 01
Więc spokojnie moge powiedzieć, że mam szkła i promil fcszy sprawdza stan rzeczywisty
Ewentualnie co bardziej uparty może próbować karać wg art 97kw
Ale i tak przegra w Sądzie

emsiol napisał:
z Do kodu 01. zawsze musi być podpunkt 01.01. i tak aż do 06, który to precyzuje wymogi odnośnie kierowcy. U mnie jest tylko 01
Tak jak ci napisałem. To wynika wprost z tego rozporządzenia. Są w rozp. wskazane Grupy ograniczeń i w tych grupach kodowo po kropce dane ograniczenie.
I jak poprzednio tj sprawdź na dokumencie od doktorka co on tam wpisał a co dostarczyłeś do wydziału komunikacji ;) . Jeszcze jest temat co jest zapisane w bazie CEPIK którą nadzoruje dany wydział komunizacji ;) a z której korzystają różne służby w tym i ta policja z uwagi na brak konieczności wożenia ze sobą prawka. Może być także sytuacja że w wydziale komunikacji poszli na skróty co do fizycznych danych w prawku. Jak ta sytuacja jest na biegu, to warto sobie ją wyprostować, aby w przyszłości zaoszczędzić czasu i nerwów i chodzenia po sądach. Urzędy wiele spraw robią na odwal. Taka polska natura urzędów :(
Sąd może i wezwać doktorka, a i sąd ma jeszcze inne uprawnienia. Jakos ta sprawa musi być zakończona.

emsiol napisał:
Ewentualnie co bardziej uparty może próbować karać wg art 97kw
ten lub ta bardziej uparta/y albo nawet sąd mogą zawnioskować właśnie o ten dokument od doktorka a dokładniej to z wydziału komunikacji ;) i np. jeżeli są inne dane w twoim fizycznym prawku a w systemie CEPIK.
Dołączyłeś skan twojego prawka do materiałów ?. Składałeś jakiekolwiek wnioski dowodowe ?

Powrót