jazda bez prawojazdy na moto

• Autor wątku Autor wątku maciek666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Sprawa w sadzie dla nieletnich o zdemoralizowanie

Witam w wakacje 2008 zakupiłem motocykl mark mz150 niemam 18 lat ani zadnego prawka. Mieszkam na wsi i nim popylałem wszedzie i jak na małą miejscowosc zostałem zakablowany toznaczy ktos zadzwonił ze sie kreci nieznany motocykl po drodze i ni niebiescy mnie zatrzymali po pierwsz to zarzadali dokumentów i mu dałem wszystko ok niepytał o prawko moze przez to ze mam 2metry wysokosci byłem trzezwy w kasku zgodnie z przepisami wczesniej jezdziłem na jawce i ogarze i po polach wsk 125 cross wiec jestem dobrze zorjetowany z zachowaniem moto i jezdziłem dale az do pewnego dnia kiedy wybrałem sie do miasta na stacje paliw i podczas drogi na skrzyzowani z naprzeciwka jechał motor policyjny i dawał mi znaki sygnalizacyjne Migał mi długimi i zatrąbi zwruciłem na niego uwage o co mu chodzi ale podjechał i wskazał mi kierune i pojechałem z nim zatrzymałem sie na poboczu nie uciekałem i sie zaczeło spisał mnie i kazał nastepnego dnia wstawic sie na komede i sie wstawiłem i moja mama dostała mandat 300zł za to ze mnie wypusciła do ruchu publicznego wtedy miałem jeszcze 16 lat i ten policjant wypisał takie zawiadomienie do prokuratora potem przyjechała do mnie jakas panie na wywiad srodowiskowy i nastepnie dostałem poczta zawiadomienie z sadu na spotkanie z sedzia i pojechałem tam i rozmawialismy wszysto było nawed spoko miła atmosfera opowiedziałem jej wszystko a zapomniałem na wezwaniju pisało w sprawie o demoralizacje i teraz przyszło do mnie wezwanie na normalna sprawe z prokuratorem i sadem i tez pisze o demoralizacje byłem u prawnika i powiedział mi ze mam sie bronic przez to ze to było moje pierwsze wykroczenie i załuje tego co zrobiłem co myslicie o tym co mi grozi

dołaczm screna z wezwania

1111111111111.jpg | maciek666 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

Ostatnia edycja:
Policjant nie wysłał powiadomienia do Prokuratora, a do Sądu - do Wydziału Rodzinnego i Nieletnich Sądu Rejonowego. To Sąd zlecił przeprowadzenie wywiadu środowiskowego przez kuratora sądowego.

Co Ci za to grozi - jeśli nie masz innych problemów z prawem i wcześniej ich nie miałeś, to raczej nic strasznego - prawdopodobnie będziesz co jakiś czas widywał się w kuratorem, który będzie też sprawdzał czy zachowujesz się właściwie, czy rodzice mają nad Tobą właściwy nadzór, czy nie jeździsz na motorze skoro nie masz prawa jazdy etc.

A tak na marginesie to należało by się zastanowić nad kwestią odpowiedzialności Twojej mamy, która wiedząc ile masz lat i że nie masz stosownych kwalifikacji i uprawnień kupuje Ci motocykl i zgadza się Abyś na nim jeździł.

a czy sad moze mi odroczyc mozliwosc robienia prawo jazdy b??

a moze sad zrobic cos mojej mamie?

a) proszę używać opcji "EDYTUJ" a nie pisać posta pod postem.
b) Twoja mama została ukarana mandatem. Jeśli sytuacja się powtórzy, policjanci zamiast mandatu mogą skierować wniosek o ukaranie do Sadu Grodzkiego - a tam grzywna wynosi maksymalnie 5000zł jak u policjanta,
c) skoro nie jechałeś pod wpływem alkoholu ani żadnego innego niedozwolonego środka, to Sąd nie zabroni Ci zrobienia prawa jazdy,

dziekuje bardzo za fahowa odpowiedz

Powrót