Jazda kradzionym autem na terenie niemiec

• Autor wątku Autor wątku Wojciech4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojciech4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, jestem tutaj nowy , także nie wiem czy umieszczam post w dobrym dziale.

Otóż tak problem jest następujący, kolega jechał kradzionym autem, bez prawa jazdy(nie ukradł go tylko prowadził) na terenie Niemiec no i złapali, zatrzymali go. Jaki może być wyrok skoro nigdy nie był karany w Niemczech. Najprawdopodobniej zostanie oskarżony o paserstwo. Słyszałem, że za pierwszym razem , zazwyczaj jest kara grzywny bądź maksymalnie zawiasy, bo chyba siedzieć nie pójdzię czy się mylę.

Proszę o pomoc

No słuchaj ale on został ogólnie wrobiony nie wiedział o tym, zatrzymali go złożył zeznania na komisariacie. Trafił podobnież na w miarę w porządku śledczego i w ten sam dzień wyszedł wieczorem, prokurator postawił zarzut paserstwo. Także ponawiam pytanie, związane z karą za to.

Ostatnia edycja:
askirkov dzięki, za odpowiedź, i pomoc, jednak jestem bardzo słaby z angielskiego, i ponawiam pytanie. Może ktoś kto zna dobrze , ten język coś tam znajdzie, i odpowie.

Z góry dziękuje

Ostatnia edycja:
Witam ponownie, moj znajomy wczoraj dostal pismo z Niemiec.
Postepowanie wyjasniajace w sprawie:
Jazda bez uprawnien do prowadzenia pojazdow mechanicznych stosownie do paragraf 21. niemieckiego kodeksu drogowego, i daja mozliwosc skladania wyjasnien w sprawie lub nie, narazie nic nie przyszlo co do tego, ze prowadzil kradzione auto. Jest sens aby skladal wyjasnienia w tym przypadku?

przepraszam, ze bez polskich znakow ale cos mi szwankuje.

Ponawiam takze pytanie co do konsekwencji za zarzut paserstwa.

Powrót