Jazda na nartach za pociągiem

• Autor wątku Autor wątku Szaryx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szaryx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Ostatnio na youtube widziałem kilka filmików, jak ludzie przyczepiają linke do pociągu i jadą za pociągiem na nartach. Szukałem na googlach jakie są konsekwencje takiej jazdy ale nigdzie nie ma wzmianki o czymś takim. Zapoznałem się również z rozporządzeniem ministra infrastruktury z dnia 23 listopada 2004 r. w sprawie przepisów porządkowych obowiązujących na obszarze kolejowym, w pociągach i innych pojazdach kolejowych, które zostało wydane na podstawie art. 59 ust. 8 ustawy z dnia 28 marca 2003 r. o transporcie kolejowym. Też nie ma tam żadnej wzmianki żeby taki czyn był karalny. Link do filmiku jakby ktoś chciał zobaczyć WKD train ski / kulig za pociągiem WKD. - YouTube akcja od 2:00 minuty.

Ja to uważam za debilizm a w przypadku śmiertelnego wypadku czy poważnego uszczerbku na zdrowiu raczej na pewno zajęła by się tym policja, prokuratura i służby kolei.
Nie wiem w jakim celu wstawiono w ogóle ten temat?
W celu propagowania debilizmu w internecie czy co?
Ten temat raczej nadaje się na forum psychiatryczne a nie prawne.

Przepis prawny:
Ustawa o transporcie kolejowym

Art. 65. 3.
Kto wykracza przeciwko nakazom lub zakazom zawartym w przepisach porządkowych obowiązujących na obszarze kolejowym oraz w pociągach i innych pojazdach kolejowych wydanych na podstawie art. 59 ust. 8, podlega karze grzywny.
Przepis prawny:
Ustawa o transporcie kolejowym

Art. 59. 8.
Minister właściwy do spraw transportu, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw wewnętrznych, określi, w drodze rozporządzenia, przepisy porządkowe obowiązujące na obszarze kolejowym, w pociągach i innych pojazdach kolejowych, uwzględniając warunki i wymagania funkcjonowania transportu kolejowego.
Przepis prawny:

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie przepisów porządkowych obowiązujących na obszarze kolejowym, w pociągach i innych pojazdach kolejowych

§ 2.
Na obszarze kolejowym zabrania się ponadto:
1) wstępu i przebywania osób nieuprawnionych na torowiskach, nasypach, wiaduktach, mostach, w wykopach i w tunelach kolejowych;

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót