jazda na podwójnym gazie!!!!

• Autor wątku Autor wątku giduś
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

giduś

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam !! Mój maz został zatrzymany do kontroli samochodem osobowym - badanie wykazało 0,8 mg/l . Mąz jest zawodowym kierowcą i jedynym żywicielem rodziny ( 3 dzieci i ja ) . Mam pytanie czy istnieje jakaś mozliwośc aby zostawili mu prawo jazdy na CE , a pozostałe zatrzymali .Jeśli mąz dobrowolnie podda sie karze wyższej grzywnie czy będzi taka możliwośc ??? Bardzo proszę o pomoc !!! I proszę nie piszcie ,że sam sobie naważył piwa ... my to już wiemy ...

ok , bardzo dziekuję. Ale proszę mi pomóc i powiedzie co mam robic .... czy dokumenty dołaczone do sądu typu : jedyny żywiciel ( a wiadomo że firma go zwolni), córka choruje pomogą w zatrzymaniu prawa jazdy na CE??? Wiem najlepiej byłoby go zostawic ....

Mogą pomóc, ale nie muszą. To zależy od sądu.
Szansa na zachowanie prawa jazdy jest raczej minimalna.
W przypadku tego typu przestępstwa - jazda w stanie już nawet nie nietrzeźwości, a upojenia alkoholowego - zawód kierowcy wykonywany przez Pani męża może być bardziej okolicznością sprzyjającą zaostrzeniu niż złagodzeniu kary.

W Sądzie w mieście X a także w innym mieście Y (miasta na wschodzie Polski) tego typu sytuacje występują dosyć często. Wiem bo byłem na paru rozprawach. Jeżeli rzeczywiście sprawca jest zawodowym kierowcom zabierają np. tylko B albo A i B. Oczywiście to zależy od konkretnego Sędziego ale też od Prokuratora (lub oskarżyciela publicznego) który może tego typu oskarżenie zaskarżyć. Niektóre prokuratury mają takie wytyczne i mimo szczerych checi apelują bo muszą. No cóż wszystko zależeć będzie od konkretnych okoliczności w sprawie.

Powrót