Jazda na zakazie obowiązującym w Polsce po terenie Niemiec

• Autor wątku Autor wątku padi130389
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

padi130389

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam chciałem zapytać czy w mojej sytuacji gdzie: straciłem polskie prawo jazdy w Polsce (na 2 lata) mogę jeździć po terytorium Niemiec? Jakie konsekwencje? Wysokość mandatu? Czy podwójne obywatelstwo coś zmienia?
z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!
Wiem, że podobnych tematów było mnóstwo ale nie znalazłem żadnego konkretnie odnoszącego się do mojej sytuacji. Proszę o wstrzymanie się z sarkazmem i niepotrzebnymi komentarzami, w grę wchodzi ważna dla mnie praca...

Witam chciałem zapytać czy w mojej sytuacji gdzie: straciłem polskie prawo jazdy w Polsce (na 2 lata) mogę jeździć po terytorium Niemiec? Jakie konsekwencje? Wysokość mandatu? Czy podwójne obywatelstwo coś zmienia?
Czy to znaczy że miałeś 2 komplety prawa jazdy ???????

Witam chciałem zapytać czy w mojej sytuacji gdzie: straciłem polskie prawo jazdy w Polsce

To na czym chcesz jeżdzić po niemczech ???????
Gdzie masz meldunek ????????????

Meldunek mam w Polsce ale równie dobrze mogę mieć w Niemczech, co to zmienia?
Do odebrania prawa jazy pozostało mi już tylko 5 miesięcy, a jeździć miałbym tylko po Niemczech dlatego nie jestem pewien (nie wiem) czy podjąć to ryzyko związane z podjęciem tej pracy... Dlatego pytam jakie konsekwencje wiążą się z taką jazdą? I co zmienia miejsce meldunku oraz obywatelstwo? Póki co mam polskie obywatelstwo. Nie mam wcale prawa jazdy.

Witam chciałem zapytać czy w mojej sytuacji gdzie: straciłem polskie prawo jazdy w Polsce (na 2 lata)

Do odebrania prawa jazy pozostało mi już tylko 5 miesięcy, a jeździć miałbym tylko po Niemczech

To w końcu masz te prawo jazdy czy nie ???????????
Czy do zakończenia kary pozostało ci jeszcze 5 miesięcy ??????

Półtora roku temu dostałem zakaz jazdy na 2 lata za jazdę pod wpływem alkoholu... Z tego pozostało jeszcze 5 miesięcy do końca zakazu. PJ mam zabrane i będę musiał je jeszcze raz wyrabiać. W Polsce gdyby mnie teraz złapali to złamałbym zakaz co ciągnie za sobą drastyczne wręcz skutki jak np. wyrok do odsiadki... A co jeśli mnie skontrolują w Niemczech?
No i tak jak wyżej pytałem czy miejsce meldunku i posiadane obywatelstwo coś zmieniają?

Ostatnia edycja:
Półtora roku temu dostałem zakaz jazdy na 2 lata za jazdę pod wpływem alkoholu... Z tego pozostało jeszcze 5 miesięcy do końca zakazu. PJ mam zabrane i będę musiał je jeszcze raz wyrabiać

Skoro ci zabrali prawo jazdy to nie masz nic. Jeżeli cię złapią w niemczech to będziesz
odpowiadał za brak prawa jazdy i samochód na parking policyjny i odpowiednie koszta za parking. I będziesz na dodatek w niemczech w komputerze policyjnym.
Czy tego chcesz powodzenia
No i tak jak wyżej pytałem czy miejsce meldunku i posiadane obywatelstwo coś zmieniają?
Po zameldowaniu w niemczech możesz zdawać na prawo jazdy w niemczech

Ostatnia edycja:
Dzięki WIELKIE za odpowiedzi. Widzę, że nie ma sensu kombinować.
Pozdrawiam serdecznie!

Mialam zabrane prawo jazdy w polsce za jazde pod wplywem alkocholu.Kara zasadzona mi w polsce juz minela.W chwili obecnej mieszkam w niemczech.Zaczelam tu robic prawojazdy, ale niestety napotkalam pewne trudnosci.Kazano mi przywiezc zasadzony wyrok z Polski i orzeczenie o minionej karze.Dokumety dostarczylam.W moich dokumetach jest wynik pomiaru alkocholu we krwi w mamecie zatrzymania mnie w polsce.Powiedziano mi w niemieckim urzedzie ze jezeli mialam powyzej 1,6 promila musze w niemczech najpierw przejsc testy MPU.
(To bylo dwa lata tem)

Powiedziano mi w niemieckim urzedzie ze jezeli mialam powyzej 1,6 promila musze w niemczech najpierw przejsc testy MPU.
To masz problem to już koszta, testy MPU nie zdasz za 1 podejściem potem jeszcze musisz zaliczyć badania lekarskie na alkochol i 1 rok w poradni AA.
Po co zgłaszałaś że miałaś zabrane prawo jazdy.

Oni sami mi powiedzieli, ze wysla papiery poprzez ambasade polska,do urzedu gdzie mieszkalam i dowiedza sie czy ja mam juz prawko.
W tej chwili ,to juz jestem w innej sytuacji.Prawko zdalam w Pl.
Ale to tez nie jest do konca taka prosta sprawa.
Ja jestem w tej dobrej sytuacji ze mam na moim pj.date uzyskania prawka ,kiedy jeszcze nic nie mialam wspolnego z mieszkaniem w niemczech.W tej chwili jezeli ktos ma np. zameldowanie w PL. i jednoczesnie w D. i zrobi prawko na terenie polski,jest ono nie uznawane na terytorium niemczech.Trzeba byc calkowicie wymeldowanym z niemiec na okres 180dni.Wtedy taki dokument bedzie wazny w D.
Dodam tylko ze moje papiery po dwuch latach "lezenia" w niemieckim urzedzie zostaja tak jakby wymazane z komputera.Tak mnie poinformowano.
Meczy mnie tylko sprawa, dlaczego tu w niemczech kaza zrobic test MPU jezeli komus pj. bylo zabrane w PL... ???:rolleyes:

Meczy mnie tylko sprawa, dlaczego tu w niemczech kaza zrobic test MPU jezeli komus pj. bylo zabrane w PL... ???

Jeżeli zdałeś w Polosce prawo jazdy i je masz to jest ok.Możesz jeżdzi na tych prawo jazdach po niemczech. MPU ciebie nie dotyczy jeżeli będą tego żądać rozmawiaj z kierownikiem tego urzędu i niech ci dadzą na piśmie całą rozmowe nagraj na telefon komurkowy lub dyktafon na jakiej podstawie prawnej.

Ja jestem w tej dobrej sytuacji ze mam na moim pj.date uzyskania prawka ,kiedy jeszcze nic nie mialam wspolnego z mieszkaniem w niemczech.W tej chwili jezeli ktos ma np. zameldowanie w PL. i jednoczesnie w D. i zrobi prawko na terenie polski,jest ono nie uznawane na terytorium niemczech.Trzeba byc calkowicie wymeldowanym z niemiec na okres 180dni.Wtedy taki dokument bedzie wazny w D

W roku 2010 znajomi mieszkając w niemczech i mając 2 meldunki zdawali prawo jazdy w polsce i na tych jeżdzą po niemczech bez wymiany.

witam mam takie pytanie,mam zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na 2lata miną już rok i pytanie jest takie czy ja bym mógł pujsc teraz na egz i zdac prawko od nowa a odebrał bym go po koncu wyroku oczywiscie po ufczesnym zrobieniu badan psychologicznych i lekarskich z góry dzieki pozdrawiam:)

witam mam takie pytanie,mam zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na 2lata miną już rok i pytanie jest takie czy ja bym mógł pujsc teraz na egz i zdac prawko od nowa
Ażebyś mógł pójść na kurs prawa jazdy potrzebujesz skierowanie z wydziału komunikacji że kara jaką miałeś minęła.

W tej chwili nie ma przymusy wymieniania prawka np. z PL na D.
Ale niestety ten przepis obowiazuje nadal : ---Zagraniczne prawo jazdy nie uprawnia do uczestniczenia w ruchu drogowym w Republice Federalnej Niemiec i nie może zostać wymienione na niemieckie prawo jazdy, jeżeli:

jest nieważne,
jest prawem jazdy uprawniającym do nauki jazdy lub jest tymczasowe,
jeżeli w momencie jego wystawienia uprawiony posiadał miejsce stałego pobytu w Republice Federalnej Niemiec

Ostatnia edycja:
Ja mam podobne pytanie otóż zostałem zatrzymany w lutym 2011 , prowadząc pod wpływem. od czasu zatrzymania do sprawy mineło prawie 6 miesięcy między czasie zapisałem się na egzamin zdałem i odebrałem prawko dodatkowo poszedłem do urzędu zgłosiłem zagubienie zrobiłem wtórnik , i jeździłem aż do czasu gdy przyszło mi zawiadomienie o zwrocie, podkreślam że podczas kontroli nie miałem żadnych nie przyjemności mimo toczącej się sprawy w sądzie . I teraz pytanie czy mogę na tym prawku jeździć np , w Niemczech dodatkowo zawodowo , czy nie? I np czy mogę je wymienić na niemieckie bez konsultacji ich urzędu z moim . a po upłynięciu zakazu Niemieckie wymienić na polskie???

Powrót