Jazda po alkoholu 0,5 promila przestępstwo czy wykroczenie?

• Autor wątku Autor wątku adak321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adak321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam. Dnia 8 marca 2011 wsiadłem do samochodu kolegi by go przestawić(droga osiedlowa) byłem po spożyciu 2 piw. Ktoś kto bardzo mnie nie lubi czekał na moment kiedy wsiądę i ruszę. Po przejechaniu 50 metrów zatrzymał mnie patrol policji i oczywiście alkomat(nie sprawdzali nawet dokumentów tylko od razu na badanie) ... W wydychanym powietrzu miałem 0,5 promila drugi pomiar 0,51. Na komendzie nie udzielono mi informacji na temat tego na ile mogę stracić prawo jazdy i jaka będzie grzywna. Byłem na przesłuchaniu skierowano mnie na badania lekarskie. Słyszałem też że sąd może cofnąć sprawę na komendę i będą to rozpatrywać jako wykroczenie. I tu rodzi się pytanie. Co mi za to grozi? na ile zatrzymają prawo jazdy i jaka mniej więcej może być grzywna.? dodam że nie byłem nigdy karany i nie mam swoich dochodów. I czego może spodziewać się mój kolega(udostępnił mi pojazd).

Temat wałkowany wielokrotnie. Ale mimo to proszę o pomoc.
Z góry dziękuje.

art 115 par 16 Kodeksu Karnego

Przepis prawny:
§ 16. Stan nietrzeźwości w rozumieniu tego kodeksu zachodzi, gdy:
1) zawartość alkoholu we krwi przekracza 0,5 promila albo prowadzi do stężenia przekraczającego tę wartość lub
2) zawartość alkoholu w 1 dm3 wydychanego powietrza przekracza 0,25 mg albo prowadzi do stężenia przekraczającego tę wartość.

wtedy przestępstwo, poszukaj na forum podobnych wątków, jest ich sporo.

Szukałem nie znalazłem podobnego przypadku.

Miałem na pograniczu wykroczenia z przestępstwem. Nie wiem czego mogę się spodziewać...

0,5 potem 0,51 to nad czym ty się tutaj zastanawiasz. Jesteś przestępcą i tak cie powinni osądzić

Jaką kare ze to dostane?

Nie do końca prawda.
Mój wuj miał podobny przypadek 0,51 i miał założona sprawę w sądzie.
Na rozprawie sędzia biorąc pod uwagę możliwość błędu pomiaru aparatury (w tym przypadku +- 0,02 tak podaje producent) zaliczył na jego korzyść z wynikiem 0,49.
8 miesięcy zatrzymania prawa jazdy
Spróbuj się może na to powołać.

przepraszam bardzo, ale rozmawiacie o promilach czy mg w 1 dm sześciennym ? bo to jest różnica....

O promilach. 0,50 promila a potem 0,51 czyli wzrosło ale bardzo minimalnie.

stare alcosensory podawały w promilach. W tym wypadku jest tendencja wzrostowa, więc wątpię abyś mógł powołać się na przypadek podany przez koku86

adak321 napisał:
O promilach. 0,50 promila a potem 0,51 czyli wzrosło ale bardzo minimalnie.

Czy mialeś dwa badania krwi ?

stare alcosensory podawały w promilach. W tym wypadku jest tendencja wzrostowa, więc wątpię abyś mógł powołać się na przypadek podany przez koku86

-obecnie, alkomaty nie mają przeliczników z mg/l na "promile".

Ostatnia edycja:
Dmuchałem na komendzie...
odpowie ktoś na moje pytania?

nie miałem badań krwi.

Na pewno Ci chętnie pomożemy, tylko napisz jakie było stężenie w wydychanym powietrzu.
W poście (#1) piszesz, że wydmuchałeś 0,5 promila - co jest niemożliwe, bo urządzenia podają wynik pomiaru w mg/dm3.... badaniu krwy zaprzeczyles (#13) , więc ciężko jest ustosunkować się do Twoich wypowiedzi.

Wydmuchałem 0,50 i 0,51 PROMILA. Być może w mojej części Polski są inne alkomaty...

Przyznam, że szukałem o zastosowaniu takich alkomatów informacji, nic nie znalazlem - zapewne możesz mieć rację.

Zatem, w takmi przypadku raczej jest to dolna granica przestępstwa. Nielogiczne byłoby traktowanie tej sprawy jako wykroczenia.

Czy obecnie jest wszczęte dochodzenie o przest. z art 178a par 1 k.k. ?

MisQ, uwierz mi, że na niektórych komisariatach są jeszcze bardzo stare alkometry, które pokazują w promilach jeszcze, bez przelicznika na mg/l

Ok - przyjmuje to do wiadomości, ale to raczej przelicznik z mg na promile...a nie odwrotnie.

Policja wpisała mi to jako przestępstwo. Ale oni tak musieli zrobić. Słyszałem że sąd może to wrócić z powrotem na komende i rozpatrzyć jako wykroczenie.
Jaka kara będzie w przypadku przestępstwa? a jaka przy wykroczeniu. Tak jak wcześniej pisałem nie mam swoich dochodów i nie byłem nigdy karany.

Powrót