Jazda po pijanemu

• Autor wątku Autor wątku Negocjator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Negocjator

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam

mam taki problem, ostatnio odebrano mi prawojazdy za jazdę po kielichu, poddałem się karze dobrowolnie, dostałem pół roku w zawieszeniu na 2 lata oraz 2 letni zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych. Co by było gdyby zatrzymała mnie teraz policja na prowadzeniu pojazdu mechanicznego bez prawa jazdy z tym zakazem który mam nałożony???

Zarzut z art. 244 kk za który grozi kara do 3 lat pozbawiania wolności i możliwość ewentualnego "odwieszenia" wyroku za jazdę w stanie nietrzeźwości.

ale chodzi mi o sytuację zwykłej kontroli drogowej, na trzeźwo poprostu okazało by się ze mam odebrane prawo jazdy i zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych, czy za takie coś jest tylko mandat czy mogą mi odwiesić wyrok lub zwiększyć karę??

odpowiedź już dostałeś i nie będzie inna....

Mam pytanie. Przeczytałem dzisiaj artykuł w lokalnej gazecie mojego miasta (35tys. mieszkancow) o karach w naszym miescie dla pijanych kierowcow. Prokurator naszego sadu wypowiadal sie, ze za prowadzenie pod wplywem alkoholu za pierwszym razem grozi zabranie prawa jazdy i grzywna. Za drugim razem "aż" wyrok w zawieszeniu, a za trzecim mozna isc "nawet" do wiezienia i zostal podany przyklad pewnego kierowcy z naszego miasta, ktory mial 1,5 promila i dostal 1400 zł grzywny i zakaz prowadzenia pojazdow na 2 lata, bez wyroku w zawieszeniu. Tu powstaje moje pytanie. Czy wielkosc miasta ma znaczenie? Poniewaz niespełna rok temu prowadzilem samochod w stanie nietrzezwosci 0,49mg/dm3. Dostalem 9 miesiecy na 3 lata w zawieszeniu, 600 zł grzywny+400 zł za koszty rozpraw, no i 2 lata zakaz prowadzenia pojazdow. Rzecz zdarzyla sie w miescie, ktore ma powyzej 300tys. mieszkancow. Czyli moge wnioskowac, ze jakbym popelnil ta glupote na terenie mojego rodzimego miasta to zostalbym ukarany wg zasad opisanych w artkule w gazecie? Czy prawo nie powinno byc rowne dla wszystkich? Skoro jest powyzej 0,5 promila to automatycznie jest wyrok w zawieszeniu? Czy w gazecie po prostu pisza głupoty ? Pozdrawiam.

prokurator wypowiedział prawdopodobnie swoje prywatne zdanie na ten temat i podał z jakimi wnioskami on (ten konkretny prokurator) występuje do Sądu... co oczywiście nie ma żadnego przełożenia na stanowisko Prokuratury i Sądu w zakresie wydania wyroku...

Nie, poniewaz ta Pani prokurator opisywala, ze w ostatnim czasie odbylo sie ok. 40 rozpraw w naszym Sadzie, ktore dotycza prowadzenia w stanie nietrzezwosci i najczesciej za pierwszym razem jest zakaz prowadzenia pojazdow+grzywna no i ten przyklad Pana, ktory wydmuchal 1,5 promila. A potem mowi, ze zdarzaja sie tez recydywisci, wtedy bezwzglednie dostaja wyrok w zawieszeniu, a za trzecim razem Sad tez czasami odwieszał te wyroki ..Cholera łaskawy ten moj lokalny Sąd...szkoda, ze nie tutaj bylem sadzony ; )

to ile Ty dostałeś zależało albo od Sądu albo od Ciebie, bo zgodziłeś się na dobrowolne poddanie karze;

wysokość kar jest indywidualna w zasadzie dla każdego Sędziego, który orzeka, a to ile wnosi prokurator nie ma zasadniczego znaczenia, co innego jak Ci policja zaproponuje jakąś karę, a Ty się zgodzisz...

Nie no ja sie nie zgodzilem na kare, ktora zaproponowala policja, bo byla kosmiczna za niecaly promil chcieli 3 lata bez prawka, a ja niekarany, byla to pozna pora, kilkaset metrow na dodatek zlapali na parkingu jak juz stałem 2 min. Jak dla mnie dla nich gowno znacza okolicznosci łagodzace.

Powrót