Jazda po spozyciu przy zawiasach

• Autor wątku Autor wątku Stracony
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stracony

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Moj przypadek wyglada nastepujaco
Mam wyrok 6 miesiecy w zawieszeniu na 3 lata za prowadzenie roweru w stanie nietrzezwosci 0.8 promila (przestepstwo) . Kilka dni temu spowodowalem wypadek w ktorym nikt nie ucierpial zostala zabrana mi krew na badania w krwi moge miec do 0.5 promila (wykroczenie)
Co mi grozi w takiej sytuacji czy od razu jest odwieszana poprzednia kara ??

a w czasie drugiego czynu miałeś zakaz prowadzenia pojazdów?

nie nie mialem minal juz chodzi mi tylko o to ze jak spowodowalem ten wypadek moglem miec troche promili we krwi nie wiecej niz 0.5

Nie mogłeś mieć 0,5 promila – powinieneś mieć 0,0 promila.
To jest recydywa.

uzasadnij - proszę.

Edit:Kolega pisze 0,5 – nawet 0,2 jest niedopuszczalne, w tej sytuacji.

Ostatnia edycja:
poczytaj art. 64 &1 KK zanim zaczniesz wypisywac podobne herezje....

Tak, czy inaczej jest to „powrót do przestępstwa”, inaczej zwane „recydywą”.

Więc?

Art. 64. [Recydywa] § 1. Jeżeli sprawca skazany za przestępstwo umyślne na karę pozbawienia wolności popełnia w ciągu 5 lat po odbyciu co najmniej 6 miesięcy kary umyślne przestępstwo podobne do przestępstwa, za które był już skazany, sąd może wymierzyć karę przewidzianą za przypisane sprawcy przestępstwo w wysokości do górnej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę.
§ 2. Jeżeli sprawca uprzednio skazany w warunkach określonych w § 1, który odbył łącznie co najmniej rok kary pozbawienia wolności i w ciągu 5 lat po odbyciu w całości lub części ostatniej kary popełnia ponownie umyślne przestępstwo przeciwko życiu lub zdrowiu, przestępstwo zgwałcenia, rozboju, kradzieży z włamaniem lub inne przestępstwo przeciwko mieniu popełnione z użyciem przemocy lub groźbą jej użycia, sąd wymierza karę pozbawienia wolności przewidzianą za przypisane przestępstwo w wysokości powyżej dolnej granicy ustawowego zagrożenia, a może ją wymierzyć do górnej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę.
§ 3. Przewidziane w § 1 lub 2 podwyższenie górnego ustawowego zagrożenia nie dotyczy zbrodni.

qrna - czy facet był skazany na karę pozbawienia wolności i odsiedział z tego conajmniej 6 miesięcy? NIE

no ale napiszcie mi prosze co moze mi za to grozic jezeli wyjdzie ponizej 0.5 promila a powyzej 0.2

Ostatnia edycja:
Jeśli Sąd oceni to jako rażące naruszenie porządku prawnego to może to być podstawa do zarządzenia wykonania kary z pierwszego wyroku.

Czyli jezeli wyjdzie nie daj Boze powyzej 0.2 promila to dobry papuga i modlic sie... ?

mozesz dostać pouczenie . w najgorszym wypadku cię odwieszą i do 6 miesiecy dołożą nowe za ten wypadek

W sumie wypilem jedno piwo ponad 2h przed wypadkiem mam nadzieje ze nic nie wyjdzie... i nie bedzie tak zle...

Powrót