Jazda po użyciu alkocholu

• Autor wątku Autor wątku liseklbm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

liseklbm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
W dniu 21 luty okolo godziny 2:35, wracajac do domu, 100 (metrow od celu) zostalem zatrzymany przez policje na rutynowa kontrole. W czasie kontroli zapytano mnie czy spozywalem dzis jakis alkochol. Co mialem klamac, przyznalem ze okolo 2 godziny wczesniej pilem piwo wiec panowie policjanci zaproponowali mi dmuchanie w alkomat. Wynik pierwszego dmuchania wykazal ku mojemu zdziwieniu az 0,24 mg/l Dalej postepowano rytynowo czyli zostalem spisany i zabrany na komisariat na dalsze dmuchanie. Na komisariacie wynik dal 0,2 mg/l a po kilku minutach ostatnie, trzecie dalo wynik 0,19 mg/l
Dzis otrzymalem pismo z sadu grodzkiego o pozbawieniu prawa jazdy na okres 8 miesiecy i grzywnie 600zl + 70zl postepowanie + 60 oplata co w sumie daje 730zl.
Nigdy wczesniej nie bylem karany a taka sytuacja przydazyla mi sie po raz pierwszy. Nie stworzylem najmniejszego zagrozenia ani dla siebie ani dla innych uczestnikow ruchu. Co by tez duzo nie mowic byl srodek nocy i prawie zerowy ruch na miescie.
Biorac pod uwage okolicznosci lagodzace jak tendencja spadkowa, nie stwozenie najmniejszego zagrozenia jak i to ze jestem studentem, nie posiadam zadnego dobra materialnego (jestem na utrzymaniu rodzicow) itd. uwazam ze wyrok w mojej sprawie jest lekko przesadzony. Zwlaszcza zabolala mnie kwota grzywny. Skad ja mam wziac taka kase? Policjanci na komendzie powiedzieli mi ze powinienem dostac 6 miesiecy bez prawka i niewielka grzywne :/ Jak to jest niewielka grzywna to niech potraca im to niewielka sume od wyplaty to zobaczymy co powiedza :x

Tak czy siak zmierzam do tego ze chcialbym sie odwolac od wyroku majac na mysli jego zlagodzenie. Tylko teraz nie wiem do kogo moglbym udac sie po porade, niewiem co mam zrobic :/ a mam na to zaledwie 7 dni.
PROSZE O POMOC :(

art.103 i następne kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

Czy jest wogole jakis sens odwolywania sie. Bo cos mi sie wydaje ze skonczylo by sie to na tym ze zostawiliby mi to co juz dostalem + doszlyby mi dodatkowe koszty ?

Powrót