A
arnibrzeg
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 20
Witam wszystkich.Chciałbym mniejwiecej się zoriętować co moge zrobić by niestracić prawka którego już nie mam.
Przejdzmy do rzeczy:
Zostałem zatrzymany dnia 5 grudnia przez policję do rutynowej kontroli.Po badaniu alkomatem okazało się ze jestem "po spożyciu" ponieważ 4Grudnia piłem 3 piwa do godziny 22 lecz nizdałem sobie sprawy ze jestem kierowca i o 6 rano rozwoze chleb.Po dmuchnięciu pierwszym jak i drugim (był odstęp 15minutowy) okazało sie ze mam 0.38.Policjant zaoferował mi kare 1rok i 3miesiąc zatrzymania prawojazdy oraz 750zł mandatu.Poddałem sie dobrowolnie karze niestawiałem zadnego oporu niespowodowałem wypadku nigdy niemiałem konfliktu z prawem,zadnego mandatu,kolizji i ani jedengo punktu karnego.Dodatkowo prawo jazdy są mi NIEZBĘDNE do wykonywania swojej pracy jako kierowca-sporzedawca.Czy istnieje opcja w moim przypadku zawieszenia kary wstrzymania prawo jazdy lecz w zamian zapłacenie wiekszej kary mandatu badz grzywny badz niewiem na dom dziecka?Chciałem dodać ze 1 Grudnia również zostałem zatrzymany do rutynowej kontroli lecz wynik miałem pozytywny 0.00.W takim przypadku niejestem napewno kierowcą który jeździ non stop na bani a zdarzyło mi się takie coś pierwszy raz.
Czy moge coś zrobić aby sąd( niedostałem jeszcze żadnego wezwania na sprawe tylko pismo że zabierają mi prawko) niezabrał mi prawo jazdy bo bez nich strace prace a utrzymuje sie sam i zyje z nich.Pracodawca powiedział ze wystawi mi takie zaświadczenie.Czy mogę liczyć ze sąd potrkatuje mnie jakoś ulgowo i niezabierze mi prawka???P.s dodam jeszcze ze to było o 6 rano wiec wtedy kiedy natęzenie ruchu jest małe.Nikomu nic sie niestało niespowodowałem wypadku niezłamałem zadnego przepisu dosłownie NIC.proszę o rady.dziękuje.