jazda pod wplywe alkoholu. wyrok, apelacja, problemy, Odwieszenie kary?

• Autor wątku Autor wątku 111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. W roku 2006, wiosna zostalem zatrzymany za jazde pod wplywem alkoholu. Faktycznie podczas przejazdu z parkingu do garazu(30m). Wskazanie alkomatu 0.8mg= ok 1.7promila. Poddalem sie dobrowolnie karze. Dostalem zakaz prowadzenia na 1rok. Pod koniec roku odbyla sie znow jakas sprawa ale bez mojego udzialu. Nie dowiedzialem sie co zostalo orzeczone poniewaz zmienilem miejsce zamieszkania i uniemozliwilo mi to jakiekolwiek ruchy.. Po roku czasu od zatrzymania prawa jazdy chcialem je odebrac w miejscowym Urzedzie komunikacji i tam sie dowiedzialem ze zadne dokumenty z sadu nie dotarly do urzedu odnosnie wyroku i nie ma podstaw do wydania dokumentu. Zadzwonilem do sadu i poinformowano mnie ze prokurator zlozyl apeelacje i bedzie sprawa jeszcze raz. Pojechalem na sprawe i potocznie mowiac "dorzucili" mi jeszcze rok zakazu. Wiosna tego roku mija juz 3 rok od zatrzymania (nie ubiegam sie o zwort dokumentu)i dowiedzialem sie ze jestem poszukiwany przez policje celem doprowadzenia prawdopodobnie ?(informacja z nieoficjalnego zrodla).

I mam pytanie
- czy moze to byc odwieszenie kary pozbawienia wolnosci z powodu niezaplacenia grzywny? Pojde do wiezienia za kilka set zlotych niezaplaconych?
-Czy pierwsza apelacja prokuratora( grudzien 2006 bez mojego udzialu) zmniejszyla mi wyrok, a druga maj 2007 go powiekszyla?
Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Zgodnie z dosłownym brzmieniem art. 75 2 k.k. sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby [...] uchyla się od uiszczenia grzywny [...].

Jeśli apelacja była na niekorzyść (a skoro ją wnosił prokurator, to pewnie była), to po zwrocie sprawy do ponownego rozpoznania wyrok może być surowszy, niż poprzednio - art. 443 k.p.k.

Dzieki za odpowiedz.
Czy wniosek odwieszenia kary w zawieszeniu sklada kurator (bo takowego dostalem)czy ktos inny?
Moze to tylko nakaz doprowadzenia na sprawe o zwiekszenie wymiaru kary?
Oczywiscie zdaje sobie z tego sprawe ze teraz mi dorzuca wieksza kare finansowa, ktora i tak bede musial zaplacic. Moze bedzie mozliwosc placenia w ratach (jestem bezrobotnym studentem)
No i chyba w praktyce mnie nie wsadza do wiezienia? Jakas ugoda chyba w tej sytuacji wchodzi w gre?
Czy lepiej sie nie pokazywac w miejscu poprzedniego zameldowania?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
PS. Ile czasu ma prokurator na zaapelowanie sprawy a ile ja mam?
Pozdrawiam.

Powrót