Jazda pod wplywem alk i konsekwencje?

• Autor wątku Autor wątku Elegantino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elegantino

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam pisze z zapytaniem o jakas rade na temat jazdy pod wpływem alk co mi grozi i co mam robic w takiej sytuacji poniewaz nigdy nie bylem karany i nie mialem do czynienia z prawem wiec opisuje swoja sytuacje zostalem złapany nie w swoim województwie na urlopie nie mialem przy sobie prawa jazdy poniewaz zostaly zostawione w namiocie podczas splywu kajaków i mialem wydychane w powietrzu 1,4 promila bylem sprawdzany 2 alkomatami i mialem wynik spadajacy normalnie rozmawialem i sie nie zataczalem mialem wypite 6 piw pare godz przed wyjazdem zostala mi pobrana krew nigdy nie mialem zadnego punktu karnego ani zadnego mandatu ale ogolnie mam przy sobie caly czas prawo jazdy czy do sprawy sadowej moge jeszcze sie poruszac autem co mi za to grozi czy istnieje szansa na zabranie prawa jazdy na 12 miesiecy z ewentualna jakas grzywna lub jakies godziny spoleczne ? i czy istnieje sznsa przeniesienia tej calej sprawy do mojego województwa poniewaz jestem z pomorza a zostalem zlapany w pile

z góry dziekuje za rady

1) o sprawach karnych pijaków za kółkiem było już tyle tematów że wystarczy poszukać...

2) oprócz sprawy karnej będziesz miał oddzielną sprawę w Sądzie Grodzkim albo mandat (o ile Policja się wyrobi) za wykroczenie -prowadzenie pojazdu nie posiadając przy sobie dokumentu prawa jazdy...

3)sprawa bedzie w Sądzie tam gdzie popelniłeś czyn ...

biorąc pod uwagę to co napisałeś - w ramach 335 - zaproponowałbym ci 6 miesięcy pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem na okres 2 lat + grzywnę ok. 1500 PLN +pokrycie kosztów postępowania+ zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres 2 lat, ewentualny kurator --- to w tamach wymiaru kary co do prowadzenia pojazdu po pijaku.... do tego oddzielnie sprawa za wykroczenie...

Nie rozumiem jak trzeba być bezmyślnym, żeby po 6 piwach wsiadać do samochodu :-?

Kary dla pijaków są zdecydowanie zbyt łagodne... :mad:

>Kary dla pijaków są zdecydowanie zbyt łagodne...

A i tak obecnie rózni politycy i niektóre środowiska jęczą, ze za duzo ich siedzi w więzieniach...

napiszcie do mnie co marze sie stac jesli zostalem zlapany poalkocholu i dostalem ugode 1000zl grzywny 7 miesiecy w zawieszeniu na 3 lata i oczywiscie nie moge prowdzic samochodu myslalem ze to bedzie sad 24 godzinny i sprawa odbedzie sie zaocznie przez 3 mieciace nie dostalem zadnego wezwania i wyjechalem za granice za praca nie mam mozliwosci powrotu do polski bo nie dostane urlopu a wezwania zaczely przychodzic 2 miesiace po moim wyjezdzie z kraju a nie chce pujsc siedziec z powodu nie stawiania sie na sprawach

Możesz napisać do Sądu, podając adres w Polsce, na który można Ci doręczać pocztę i oświadczając, że zgadzasz się na rozpoznanie sprawy pod Twoją nieobecność.
Jeżeli sprawa rzeczywiście jest w trybie art. 335 k.p.k. - powinno pomóc

Powrót