jazda pod wplywem alkocholu

• Autor wątku Autor wątku marcin8282
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin8282

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Zabrono mi prawo jazdy za jazde pod wplywem za alkochol(0,8mg).Powiedziano mi ze zabiorom mi prawka na 3lata(zakaz prowadzenia pojazdow).
Moje pytanie brzmi.
Czy istnieje mozliwosc skrocenia wyroku jesli tak to jak to zrobic czy trzeba składac jakies wnioski do prokuratury czy do sądu.
PS.
Wiem co zrobiłem i bardzo tego zaluje prosze nie piszcie zadnych docinek.
DZIEKUJE.
prosze o jak najszybsza odpowiedz.

marcin8282 napisał:
Witam.
Zabrono mi prawo jazdy za jazde pod wplywem za alkochol(0,8mg).Powiedziano mi ze zabiorom mi prawka na 3lata(zakaz prowadzenia pojazdow).
Moje pytanie brzmi.
Czy istnieje mozliwosc skrocenia wyroku jesli tak to jak to zrobic czy trzeba składac jakies wnioski do prokuratury czy do sądu.
zapadł juz wyrok czy to tylko propozycja prokuratora w ramach 335 KPK ?

Witam.
To tylko propozycja prokuratora ale ten wyrok podal mi policjant teraz sprawa trafila do prokuratury czy mge cos wstanie zrobic zeby nie czekac 3 lat jakies wnioski czy podania

tylko Cię złapali i byłeś pod wpływem, czy jeszcze jakieś wykroczenie?

- do 1 promila jest zakaz na rok (ważne ponieważ nie trzeba zdawac ponownie egzaminów)
- powyżej 1 promila jest dłuzszy okres zakazu, ale do trzech lat za 0,8?? Bardzo surowa kara.

Gdy bedzie Pan wezwany na przesłuchanie/złożenie wyjasnień (jeżeli go nie było) można spróbowac dogadac się z prokuratorem (osobiscie lub przez osobę przesłuchujacą) odnośnie kary. Np. zaproponowac wysoką karę grzywny w zamian za krótszy okres zakazu.
Znam podobne historie z doświadczenia bliskich mi osób.
Pozdr

poza tym nic nie było tylko byłem pod wpływem i co moge zrobic żeby obniżyc kare i czy te trzy lata to jest maksumum przy takiej zawartosci alkoholu

i karze poddałem sie dobrowolnie

wiec chyba przesluchania nie bedzie

jak dawno temu Pana złapali?

tydzien temu14.02

czyli jeszcze nie było wezwania na przesłuchanie/wyjaśnienie. To przed kim poddałeś się dobrowolnie karze???
Z doswiadczenia skromnego, jak wcześniej pisałem wyglada, to tak(powinno przynajmniej wyglądac):

1. zatrzymanie przez patrol/badanie/zatrzymanie prawa jazdy/odcholowanie auta na parking (to co powiedzą policjanci podczas zatrzymania, a propos kary - to mogą gadac sobie...)

2. zawiadomienie z komisariatu o przesłuchaniu w celu złożenia wyjaśnień. I tutaj można poddac się dobrowolnie karze lub w sądzie. Można właśnie zasugerowac karę grzywny 1500 pln, 2000 pln, 2500 pln. Prokurator powinien pójśc na to jeżeli takie wykroczenie było popełnione po raz pierwszy (ważne).

3. zawiadomienie o rozprawie sądowej. Można na tą rozprawę nie iśc (w przypadku dobrowolnego poddania się karze), ale myślę, że warto. Można przed sądem przedstawic jakieś argumenty lub wytłumaczenia, albo po prostu okazac skruchę. Można porozmawiac równiez o większej karze grzywny w zamian za krótszy okres zakazu.

za 0,8 trzy lata to surowy wyrok. Może tylko policjant przy zatrzymaniu palną taką gadką...

witam.ja poprosiłem o większą grzywnę.zakończylo sie na zakazie prowadzenia pojazdów na 1 rok i 2,5 tys. grzywny(1,7promila)zycze powodzenia!

Witam
Chciałbym zasięgnąć informacji,co grozi za jazdę po "0,60 w wydychanym powietrzu",jutro mam spotkanie na komisariacie.Zaznaczę że prawo jazdy posiadam 20lat,nie karany.Proszę o sugestie czy poddać się dobrowolnie karze.
Czekam na odpowiedz!

art. 178a & 1 kk "oferuje" za jazdę w stanie nietrzeżwości lub odurzenia karę grzywny lub karę pozbawienia wolności do lat 2. Sugerowałbym poddanie się dobrowolnie karze, będzie wyrok w zawieszeniu...:)

Powrót