jazda pod wplywem alkocholu

• Autor wątku Autor wątku malydzony
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malydzony

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
za tzymala mnie policjia mialem 0,16 co mi za to grozi pomoze ktos????????

pomoze ktos czy nie?????????
:(

ALKOHOL: czy w wydychanym powietrzu czy we krwi?

w wydychanym powietrzu

Witam
Chciałbym zasięgnąć informacji,co grozi za jazdę po "0,60 w wydychanym powietrzu",jutro mam spotkanie na komisariacie.Zaznaczę że prawo jazdy posiadam 20lat,nie karany.Proszę o sugestie czy poddać się dobrowolnie karze.
Czekam na odpowiedz!

horus16: poddać się dobrowolnie karze.
Może to być grzywna, a gdy nie masz odpowiednich środków finansowych ograniczenie wolności. Rzadko sądy stosują karę pozbawienia wolności. Na pewno czeka Cię zabranie prawka nawet jak jechałeś rowerem, jak dłużej niż 1 rok to czekają ciebie dodatkowe egzaminy. Dodatkowo nawiązka na rzecz jakiejś organizacji. Może być dodatkowo płatne ogłoszenie w prasie. Jak masz mały dochód wystąp z wnioskiem o zwolnienie z kosztów sądowych.

majac 0.16 promila w wydychanym powietrzu mogaq mi zabrac prawpjazdy jezel normy sa dopuszczalne do 0.20 prosze o odpowiedz i z gory dziekuje pozdrawiam

pytam czy moga bo mi zabrali gtylko nie wiem czy mam sie odwolywac dziekuje za odpowiedz

mialem 2 badania 0.17 drogie nie mowie ze nic nie wypilem pytam czy moge sie odwolac

kplego nie mowie ze nic nie wypilem pytam czy moge sie odwolac tym bardziej ze mam prawojazdy zawodowe kialem dwa dmuchania uroslo mi do 0.17 albo pomozesz albo dolujesz co nie jest to na miejscu dam rade bez ciebie a swistaka zostaw w spokoju

malydzony ale w jakich jednostkach to było badanie? W promilach czy mg/dm3?? Osobiście stawiam na tą drugą wersję, bo gdybyś miał 016 i 0,17 promila nie byłbyś wzywany na Policję. Jeśli wynik badania był w mg/dm3 to wynik należy pomnożyć przez 2 i dopiero wtedy wychodzi Ci w promilach. A wtedy masz 0,32 promila i 0,34 promila czyli łapiesz się na wykroczenie i prawo jazdy może Ci zostać zatrzymane na okres od 6 do 12 miesięcy. Jako zawodowy kierowca powinieneś wiedzieć, że po kilku głębszych się nie jeździ. No i od czego chcesz się odwoływać? Bo nie bardzo rozumiem.

>prawo jazdy może Ci zostać zatrzymane na okres od 6 do 12 miesięcy.

Od 6 miesięcy do 3 lat.

>czy moge sie odwolac

A od czego chcesz się odwoływać?

Tylko czy te 0,16 to były promile czy miligramy na litr - bo to duza różnica. jeżeli mg/l to mogą zabrać prawo jazdy. dopuszczalne jest do 0,2 promila!!! Jeżeli zabrali prawo jazdy niemożliwe, ze badanie było przeprowadzone tylko raz - musiło byc ich co najmniej dwa. Tutaj postepowanie jest proste i łatwe do udowodnienia - radzę nie stawiać sie tylko dobrowolnie poddać sie karze - jeżeli to pierwszy raz to wyrok bedzie łagodny, a przy dobrowolnym poddaniu sie karze koszty postępowania są niższe. A najlepiej _ piłeś?-nie jedź!

Powrót