Jazda pod wplywem alkoholu :( ... prosze o rade

• Autor wątku Autor wątku dinomot1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dinomot1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Chcialbym przedstawic w skrocie moja historie... a bylo to pare dni temu ..
a wiec biorac pod uwage niedogodne warunki do siedzenia na polu , postanowilem z moim kolega napic sie wina ;/ no ale ze nie chcielismy pic w miejscu publicznym postanowilem wziosc samochod i wyjechac na plac koscielny ktory znajdowal sie 100 m dalej ... po spozyciu alkoholu postanowilem odwiesc kolege , lecz po drodze zdazyl sie wypadek ( WJAZD NA POSESJE I UDERZENIE W DRZEWO ) ja nie odnioslem obrazen lecz kolega trafil na oddzial intensywnej terapii, z obrazami glowy ... po sprawdzeniu przez alkomat wyskoczylo 1,5 promila :( ZAZNACZAM ZE NIE POSIADAM PRAWA JAZDY , KOLEGA ROWNIEZ , MAMY OBOJE PO 18 LAT ... NIE BYLEM JESZCZE KARANY , NIE UCIEKALEM Z MIEJSCA WYPADKU ANI NIE UTRUDNIALEM ZATRZYMANIA ...
PROSZE BARDZO O POMOC I OPINIE CO MNIE CZEKA ... I JAK TO WYCHODZI WZGLEDEM ZDROWIA MOJEGO KOLEGI BO ZAPEWNE JEST TO WAZNE W POSTEPOWANIU ... PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ
DZIEKUJE

Oczywiście rozstrzygnięcie w sprawie zależy od wielu okoliczności ale z mocnym uproszczeniem można powiedzieć tak, że im poważniejsze obrażenia u kolegi tym większe prawdopodobieństwo, że kara będzie bezwzględną kara pozbawienia wolności.

dinomot1 napisał:
NIE UCIEKALEM Z MIEJSCA WYPADKU ANI NIE UTRUDNIALEM ZATRZYMANIA ...
łaskawca....

1) prowadzenie po pijaku - art. 178a &1 KK (było już o tym miliony tematów- poszukaj)

2)spowodowanie obrażeń u kolegi - art. 177 &1 KK

o rozliczeniu w oddzielnych postępowaniach za spowodowanie kolizji i prowadzenie pojazdu bez uprawnień nie wspomnę...

Markiz32 napisał:
2)spowodowanie obrażeń u kolegi - art. 177 &1 KK

Skoro kolega trafił na intensywną terapię to kto wie, czy nie skończy się na art. 177 § 2 k.k. (ale to oceni już Prokurator i ewentualnie Sąd w zależności od rodzaju obrażeń ciała u pokrzywdzonego).

no biegły nie był jeszcze powołany -więc wstępnie zakwalifikowałem to jako czyn z 1....

prosze tylko o opinie co mnie moze czekac i jakie moga byc tego konsekwencje ?

Już masz te opinie. Resztę doczytaj w podanych artykułach. Kodeks znajdziesz w necie bez problemu - choćby na stronie Sejmu.

Art. 178a. § 1. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2
Art. 177. § 1. Kto, naruszając, chociażby nieumyślnie, zasady bezpieczeństwa w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, powoduje nieumyślnie wypadek, w którym inna osoba odniosła obrażenia ciała określone w art. 157 § 1,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Jeżeli następstwem wypadku jest śmierć innej osoby albo ciężki uszczerbek na jej zdrowiu, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Art. 178. § 1. Skazując sprawcę, który popełnił przestępstwo określone w art. 173, 174 lub 177 znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia, sąd orzeka karę pozbawienia wolności przewidzianą za przypisane sprawcy przestępstwo w wysokości od dolnej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę do górnej granicy tego zagrożenia zwiększonego o połowę.

Powrót