Jazda pod wpływem alkoholu w UE

• Autor wątku Autor wątku marek05
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek05

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa zwrotu prawa jazdy przy zatrzymaniu na granicy austriackiej, bez wjazdu na teren Austrii przy zawartości 1.38 promila.
Czy prawo jazdy zostanie przesłany do kraju i będę mógł je odebrać bez możliwości prowadzenia na terenie Austrii czy też zostanie przesłane dopiero po upływie kary wyznaczonej przez sąd Austriacki?.
Mandat wynosił 800€ który został opłacony nie przeze mnie a przez mojego pracodawcę.
Pismo które otrzymałem z granicy nie zawierało żadnych wzmianek o prawie jazdy oraz o paszporcie które zostały tam zatrzymane.
Wróciłem przez granicę na dowód.
Proszę o szybką odpowiedz z góry dziękuje.

Jeżeli byłeś zatrzymany za jazdę pod wpływem alkoholu i zatrzymano ci prawo jazdy.
Prawo jazdy zostanie zatrzymane przez to państwo i przesłane przez Ambasadę Polską
do twojego wydziału komunikacji ,najprawdopodobniej przez 2 lata nie będziesz go posiadał
dopiero po zdaniu powtórnie egzaminu na nowe prawo jazdy .Otrzymasz jeszcze wyrok sądowy do Polski ale to trwa.

@UP: Ale w wydziale komunikacji poinformowali mnie iz po napisaniu oswiadczenia ze nie bede prowadzil pojazdow mechanicznym na terenie austrii nie bedzie to dotyczyc innych krajow unii europejskiej.
Dlaczego myslisz ze moga to byc dwa lata?

Musisz zaczekać aż twoje prawo jazdy wróci do wydziału komunikacji.
Wtedy będziesz wiedział co dalej pewne jest że będziesz na komputerze w EU
i podczas kontroli będą wiedzieli jakie miałeś wpadki. W Polsce może uda ci się
wyjść z tego czasem możesz być skierowany na badania i testy ale to różnie bywa.
Jak Niemcowi zabiorą w Polsce prawo jazdy za alkohol to zdaje testy dla alkoholików
I gdy to nie zda wtedy powtórny od nowa

Powrót