Jazda pod wpływem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku emini1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emini1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W grudniu 2006 roku zostalo mi zabrane prawo jazdy za jazde po spozyciu alkoholu (0,25 promila). Czekam teraz na rozprawe - nie zostala mi jeszcze wyznaczona data, a minely juz 4 miesiace - jak dlugo mozna na nia czekac?
Czy to prawda, ze jesli dostane w wyroku zabranie prawka na 1 rok lub wiecej to bede musial ponownie zdawac egzamin?

Trudno powiedzieć jak długo - zależy od obciążenia danego sądu i sprawności działania Policji.

Jeśli powyżej roku-musi Pan zdawać ponownie.

rozumiem, a co jeśli wyrok dostane np. po 8 miesiącach, i będzie to odebranie prawka na 6 miesięcy? :) Czy taka sytuacja jest w ogóle możliwa? Przypominam, że prawko zostało mi zabrane ponad 4 miesiące temu, a ja terminu rozprawy nadal nie znam.
Od czego zależy wyrok sądu na jak długo zostanie mi to prawo jazdy zabrane? Głównie od promili, czy to jest "widzimisię" prokuratury czy sędziego?

promile, okoliczności zdarzenia, pora, natężenie ruchu.

wczoraj mój chłopak został zatrzymany za jazde pod wplywem alkoholu,w tej chwili przebywa w areszcie(48godz)nie jest to jego pierwsza tego typu wpadka.Co mu za to grozi?Czy może spodziewać sie więzienia?Czy może zostanie mu zabrane prawo jazdy dożywotnio?

poczytaj art. 178a &1 KK i art. 244 &1 KK

i nie w areszcie tylko jest zatrzymany w PDOZ... a to duża różnica....

Re: jazda pod wplywem alkoholu

czym się różni zabranie prawa jazdy na rok a na 12 miesięcy

Re: jazda pod wplywem alkoholu

Niczym, poza tym, że wyrok w miesiącach jest za popełnione wykroczenie a wyrok w latach za przestępstwo. Okres i tak jest tożsamy.

Bardzo prosze o pomoc... Popelnilem najwiekszy blad w swoim zyciu... wsiadlem po alkoholu za kółko...mialem 0,57 mg/dm3 .. Nie chce sie za bardzo rozwodzic, bo naprawde zaluje.. ale policjant przesluchujacy po rzekomym skonsultowaniu sie z prokuratorem powiedzial mi ze zabieraja mi prawko na 3 lata, ze mam 8 miesiecy na 3 lata w zawieszeniu, a do tego az 2400 zł grzywny... Przegladalem sporo wykroczen i naprawde byly osoby ktore mialy we krwi ponad 2 promile, powodowaly wypadki, a dostawaly lagodniejszy wyrok ! Jak to mozliwe? Gdy policjant przesluchujacy przedstawil mi ten wyrok, kazal mi go podpisac, bylem pod presja i to zrobilem. Teraz czekam na decyzje sadu, ale pewnie dadza mi to na co bylem zmuszony sie zgodzic :( Wie ktos moze gdzie i jak moge sie odwolac od wyroku?tzn jestem przekonany, ze powinien byc znacznie lagodniejszy... Nigdy nie bylem karany, jestem studentem i naprawde bardzo zaluje.. Prosze o odpowiedz.. Pozdrawiam

Przegladalem wiele przestepstw *** (bo to juz nie są wykroczenia) - taka mała poprawka.

The_Golden_Boy napisał:
byly osoby ktore mialy we krwi ponad 2 promile, powodowaly wypadki, a dostawaly lagodniejszy wyrok ! Jak to mozliwe?

Może to były wyroki sprzed ery niejakiego Zbigniewa Ziobry... ;)

Wie ktos moze gdzie i jak moge sie odwolac od wyroku?

Jeszcze nie ma potrzeby odwoływania się. Wysatarczy, że przed terminem posiedzenia Sądu w Twojej sprawie (o którym zostaniesz zawiadomiony) złożysz pisemnie w sekretariacie Sądu bądź ustnie, osobiście na posiedzeniu oświadczenie że cofasz swoją zgodę na skazanie Cię na karę uzgodnioną wcześniej z prokuratorem,

Jeśli tak uczynisz, Sąd skieruje sprawę na rozprawę, a dotychczasowe wnioski co do kary staną się nieaktualne. Sąd będzie mógł orzekać wedle własnej oceny. Od wydanego na rozprawie wyroku będzie Ci służyła apelacja.

Czyli po prostu ide sobie do sadu z papierem o wycofanie mojej zgody na skazanie mnie na kare uzgodniona wczesniej?A gdzie to dokladnie skladam?Mieszkam w Gdansku i nie wiem czy mam isc do konkretnego Sądu czy gdzie?I do kogo ma byc adresowane pismo? Przepraszam, ze tak sie wypytuje, ale nigdy nie mialem jeszcze takiej sytuacji i po prostu sie na tym nie znam...

The_Golden_Boy napisał:
Czyli po prostu ide sobie do sadu z papierem o wycofanie mojej zgody na skazanie mnie na kare uzgodniona wczesniej?A gdzie to dokladnie skladam?

W Sądzie który będzie rozpoznawał sprawę (zawiadomi Cię on o posiedzeniu kiedy sprawa do niego wpłynie - w zawiadomieniu będzie m.in. nazwa wydziału Sądu i sygnatura akt sprawy)

Jeśli nie chcesz czekać - a sprawa jeszcze nie jest w Sądize to oświadczenie takie możesz zanieść też do prokuratury czy policji (tam gdzie znajduje się obecnie Twoja sprawa).

No musze to zrobic, bo np. inny koles mial we krwi ponad 2 promile, uderzyl w slup, a dostal smieszne 50 stawek po 10 zł, prawko na 2 lata i zawiasy kilka msc na 2 lata... to jakas kpina, bo ja mialem we krwi niecaly promil, zatrzymano mnie jak stalem na parkingu, to byl moj pierwszy raz, a dowalili mi taki kosmos!zaluje tylko, ze uleglem presji policji, ktora wrecz krzykiem namawiala do podpisania, ale mam nadzieje, ze jak to jeszcze nie wplynelo do sadu to nie wszystko stracone i moge jakos odwolac to co wstepnie podpisalem na policji przy przesluchaniu..

badania lekarskie i psychologiczne

Mam problem.. Dostalem skierowanie z policji na badania psychologiczne i lekarskie. Psychologiczne poszly bez problemu i kosztowaly 100 zł. Kiedy poszedlem na badania lekarskie do tego całego Osrodka Medycyny Pracy szanowna Pani kazała wylozyc mi na blat 300 zł. Czy jest to mozliwe zeby tyle kosztowaly takie badania?Ja rozumiem, ze ponosze konsekwencje mojego czynu, ale bez przesady. Nie moge zrobic sobie badan dla kierowcy u znajomego mi lekarza? i mialbym takie samo orzeczenie jakie dostalbym w tym calym osrodku, z jedna wielka roznica, ze nie placilbym tej chorej sumy!Czy obowiazkiem jest placenie za te badania az 300 zł? Prosze o odpowiedz...

Przyjacielu ty miałeś 1,2 promila a nie jak piszesz poniżej 1.

Przyjacielu, gdzie niby napisalem, ze mam ponizej 1 promila?Ja tylko widze, ze napisalem, ze mialem 0,57mg/dm3 czyli 1,14 promila, wiec nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi.

Zwracam honor, male przejezyczenie. Chodzilo mi o NIEWIELE ponad promil, a nie, ze niecaly promil, przepraszam.

Nic nie szkodzi;) Miałem ostatnio podobny problem tyle że ja przekroczyłem o 0.03 :rolleyes: 0,22 promila.Tak czy siak Wesołych Świąt życzę.

Powrót