Jazda pod wpływem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku emini1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
zawieszenia się nie boje. mogą mi nawet dać 5lat. o to jestem spokojny że nic nie zrobie bo nigdy nie miałem kontaktu z policją. pracowałem i wiodłem spokojne życie. niestety miałem umowe przedłużaną co miesiąc no i nie przedłużyli tłumacząc redukcją pracowników. więc od listopada 2012 byłem bezrobotny. dopiero teraz dostałem propozycje a właściwie to zostałem już przyjęty.
jeszcze jedno pytanie. czytałem wcześniejsze posty i ktos pisał że ktoś pisał oświadczenie które doczepiano do zeznań na policji. sądzicie że też mogę takie napisać? tzn czy jest sens? może to choć w małym stopniu wyrazi moją skruche

Pisać możesz co i do kogo chesz, ale to praktycznie nie ma znaczenia i sensu, bo 99,9% jadących po alkoholu wyraża na każdym kroku swoją "szczerą" skruchę.

Witam serdecznie,
Dzisiaj zostalo mi zabrane prawo jazdy za jazde po alkoholu, alkomat pokazał 0,28.

Policjant mowil ze prawko moge odzyskac nawet po 2 miesiacach i tu pytanie co musze zrobić takiego żeby odebrac je jak najszybciej?

Proszę o wyrozumiałą odpowiedź, pozdrawiam.

Popełniłeś przestępstwo z art 178a$1 kk. Nie odzyskasz prawka po 2 miesiącach.

Znajomego zlapano podczas jazdy pod wplywem alkoholu. Mial 0,25 mg/l. Z jakiego art. bedzie odpowiadal?

2.Stan po użyciu alkoholu zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:
1) stężenia we krwi od 0,2 ‰ do 0,5 ‰ alkoholu albo
2) obecności w wydychanym powietrzu od 0,1 mg do 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.
3.Stan nietrzeźwości zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:
1) stężenia we krwi powyżej 0,5 ‰ alkoholu albo
2) obecności w wydychanym powietrzu powyżej 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.

To nie jest odp, bo nie wiaodmo jak to zakwalifikuja. 0,25 mg/l moze byc juz jako przestepstwo -=0,52 promila, a moga to tez pod wykroczenie dac - jest to wartosc graniczna

MarcinZb napisał:
To nie jest odp,

To jest odpowiedź. Ty najwyraźniej masz problemy ze zrozumieniem słowa pisanego. Tu nie trzeba żadnych interpretacji ani prawników by zrozumieć.

"obecności w wydychanym powietrzu powyżej 0,25 mg alkoholu w 1 dm3." - chyba, ze nie rozumiesz słowa POWYŻEJ. Jeśli nie, to już tłumaczę - musi być więcej niż 0,25. Czyli na przykład 0.26.

Pytam bo byly juz przypadki gdy ludzie za 0,25 mg/l odpowiadali za przestepstwo

witam mam pytanie.mam do odsiadki pare miesiecy chce wyjechac za granice wyrok mam juz prawo mocny ale chyba jeszcze nie jkestem poszukiwany listem gonczym i teraz nie wiem czy straz graniczna jak mnie zaczyma to czy mnie aresztuja prosze o odpowiec dziekuje bardzo z gory

Dokończę swoją sprawę. Stanęło na 7 miesiącach i 700pln grzywny + 140 koszty sadowe.
Wiec to nie jest tak, że jak zaproponuję to Sąd to przyjmuje lub wyznacza rozprawę jeżeli nie zaaprobuje propozycji.
Orzeczono zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych w ruchu ladowym na 7 miesięcy.
Gdzie znaleźć definicję pojazdu mechanicznego ?
Czy wszystko zależy od interpretacji patrolu, który zatrzymuje cię do kontroli czy też definicja pojazdu mechanicznego ma jakieś umocowanie prawne ?

Definicja pojazdu mechanicznego jest w jednym z wyroków SN, był cytowany w którymś temacie. Rowerem będziesz mógł jeździć.

Dzwoniłem do Komendy Ruchu Drogowego i odpowiedź brzmi: wszystkie mechanicznie - rower również. Pozostaje zaprzęg konny albo wierzchem.

Właśnie nie - jest gdzieś napisane w ustawie - prawo o ruchu drogowym w art 2. Byłem zaskoczony taka interpretacją. Ale pracownik komendy był pewny tego co mówi.

Rower to nie jest pojazd mechaniczny podobnie jak np zaprzęg :cool:

Powrót