Jazda pod wpływem amfetaminy

• Autor wątku Autor wątku neurosick
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
neurosick

neurosick

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Dzisiaj w nocy zostałem zatrzymany do kontroli drogowej, po serii kilku pytań, kontrolujący mnie funkcjonariusz stwierdził, że mam czerwone i wąskie oczy, i zapytał czy przypadkiem nie paliłem marihuany. Odpowiedziałem, że nie a oczy mogę mieć zmęczone bo to naturalne zjawisko o tej godzinie (była 2:00). Policjant zrobił mi test polegający na sprawdzeniu reakcji źrenic na światło, oraz odliczeniu 40 sekund w myślach z zamkniętymi oczyma , mierzone na stoperze. Powiedzialem stop na 37. Dali mi wreszcie kubek do którego oddałem mocz i wsadzili tam jakiś papierek który ponoć wykazał obecność amfetaminy w organiźmie (nie mialem z tym narkotykiem nigdy styczności). Zostałem zabrany na komisariat, przyjechał lekarz który pobrał mi krew, po czymi zostałem wypuszczony. Prawo jazdy i dokumenty od mojego auta otrzymałem z powrotem. Poinformowano mnie, że otrzymam pismo co dalej lub nie otrzymam nic wtedy gdy pobrana krew będzie "czysta". Martwi mnie, że policjant którego zapytałem o to czy ich testy ma mocz często zawodzą, odpowiedział że nie zna takiego przypadku. Dziwi natomiast to, że otrzymałem z powrotem swoje prawo jazdy i nie mam żadnego zakazu prowadzenia. Dodam że mieszkam od roku na stałe w Niemczech, a prawo jazdy mam z Ojczyzny. Co grozi mi w przypadku stwierdzenia w krwi tego samego co w moczu? I czy odpowiadam za ewentualne prowadzenie po nieświadomie zażytym narkotyku? Czy amfetamia występuje gdzieś w lekarstwach, napojach etc?

Hej, procedura jest zapewne taka sama jak w przypadku prowadzenia po spożyciu alkoholu, tylko w tym wypadku wynik musi być z krwi, na które trzeba czekać. Dlatego dostałeś papiery spowrotem. Mojemu znajomemu zatrzymano prawo jazdy tylko na miesiąc plus mandat zdaje się 700 euro po spożyciu marihuany. Nie wiem czy znajomy przypadkiem też MPU nie robił, ale powiedział mi że nigdy więcej tego nie zrobi bo dużo problemów, więc raczej tak. Mi osobiście zabrano na 10 miesięcy plus 2250 euro kary za prowadzenie pod wpływem alkoholu.
Ja bym cierpliwie czekał na pismo, bo co przypadek to inne wyroki.

Witam. Dzisiaj w nocy zostałem zatrzymany do zwykłej kontroli, pan władza po sprawdzeniu dokumentów, podszedł do okna i poprosił mnie o wyjście,z zapytaniem czy spożywałem alkohol, odpowiedziałem mu ze tak wypiłem dwa małe piwka tylko około godziny temu, po dmuchaniu wykazało mi 0,8 na to pan władza zadał kolejne pytanie, czy brałem jakieś używki, odpowiedziałem że nie,po czym musiałem nasikać im do kubeczka i zrobili mi test, wykazało na tym ich termometrze że coś tam było zażywanie amfetaminy poczym zabrali mnie na komende na krew, po pobraniu krwi jak gdyby nigdy nic oddali mi prawko i wypuścili. Więc koledzy pytam, co mogę mieć za to???

Powrót