jazda pod wplywem + wyroki

• Autor wątku Autor wątku szpil13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szpil13

Witam
Mam taki problem i potrzebowalbym jak najszybciej odpowiedzi , otoz niedawno jechalem pijany (promile) i udezylem w plot sasiada .Przyjechala policja , mnie do szpitala , kilkadziesiat szwow it. i za to na pewno dostane wyrok. Chcialbym sie dowiedziec , bo mi to spac nie daje , czy ten wyrok bedzie w zawieszeniu czy od razu pojde siedziec .
wspomne ,ze juz bylem karany 30 dni ograniczenia wolnosci na okres proby 1 roku za 4 dni spoznienia sie na jednostke wojskowa , ale okres proby juz minal w tym wyroku.
Dodam jeszcze , ze mam stala prace na umowe, nigdy nikomu krzywdy nie zrobilem , tylko glupi troche jestem , acha i razem z matka utrzymujemy z mojej i jej wyplaty rodzenstwo , mam 24 lata.
czy mam szykowac sie na bezwzgledne pozbawienie wolnosci czy moze sad jakos mi to w zawiasach juz , tamte sie skonczyly.
prosze o szybka odpowiedz , bo w tych sprawach to ja juz sie najgorszego spodziewam , nie spie juz 4 dni , a jutro L4 konczy sie na policje ide pozeznawac:!::!:

szpil13 napisał:
nigdy nikomu krzywdy nie zrobilem , tylko glupi troche jestem ,
skoro tak twierdzisz...nie będziemy polemizować...:P

prawdopodobnie dostaniesz zawiasy + grzywna + pokrycie kosztów postępowania + obowiązek naprawienia szkody + zakaz prowadzenia pojazdów na X czasu....

bądź jeżeli poszkodowany zgłosi szkodę na mieniu z twojego OC-zwrot koszów ubezpieczycielowi który wypłaci odszkodowanie za naprawę mienia

Markiz32 napisał:
skoro tak twierdzisz...nie będziemy polemizować...:P

prawdopodobnie dostaniesz zawiasy + grzywna + pokrycie kosztów postępowania + obowiązek naprawienia szkody + zakaz prowadzenia pojazdów na X czasu....

rysia881 napisał:
bądź jeżeli poszkodowany zgłosi szkodę na mieniu z twojego OC-zwrot koszów ubezpieczycielowi który wypłaci odszkodowanie za naprawę mienia

ja wiem ,że niektórzy maja problem ze zrozumieniem ,ale mogłabyś się chociaż postarać...

Miałeś racje Markiz , dobrowolnie poddalem sie karze dzis , prokurator zaproponowal :
-1,5 roku / 4 lata zawiasy
-4 lata zakaz prowadzenia pojazdow mechanicznych (rowery i wozki widlowe moge)
-3,5tys grzywny (to od stężenia alkoholu mi powiedzial policjant , a mialem 2,7 prom)
-likwidacje powstalych szkód , czyli plotu (oddac ubezpieczycielowi , bo OC mialem)
to tyle , zgodzilem sie , bo sąd może dać wiecej , a mniej raczej nie daje powiedzial mi ten aspirant co mnie przesluchiwal

Szanowny Pan aspirant powiedzial Ci ze sie nie daje mniej, bo ma robote z głowy. Mi tez prali beret na policji, ze nic nie ugram w sadzie. A zamiast 3 lat zakazu prowadzenia zrobily sie 2 lata, z 2400 zł grzywny, ktora proponowano mi na 'ugodzie' sad zjechal do 800 zł i jedynie zawiasy zostaly takie jak byly.

A co do grzywny to wystarczy wejsc na strone warszawskiej policji, gdzie publikuja wyroki. I znowu teoria Pana, ktory Cie przesluchiwal pada, poniewaz tam sa osoby, ktore mialy np. 3,14 promila, a grzywna nie przekraczala 1000 zł. Nie wiem skad ta bajka, ze grzywna zalezy od stezenia alkoholu. Jak to policja, nie ma zielonego pojecia o prawie i robi czlowiekowi wode z mozgu.

Wysokość grzywny związana jest nie tylko ze stężeniem alkoholu we krwi - zob. art. 53 i np. 58 par. 2 k.k.

witam, ja też czekam na wyrok z sądu (jak na razie zgodziłem się na propozycję prokuratora), ale policjant z którym rozmawiałem twierdzi, że prokurator mnie surowo potraktował, czyli lepiej się "targować" na rozprawie czy co?

A jaka byla propozycja prokuratora? ile miales we krwi, jakie byly okolicznosci itp ?

heh ja juz po , to nie moge sie targowac , jednak jakbym wiedzial ,ze dostane mniej to poszedlbym do sadu , lecz teraz takie gdybanie niczego nie zmieni , zle zrobilem i tyle, Co do targowania , sproboj , ja nie sprobowalem i widzisz jak jest 3k i 4 lata bez prawka , rok robi w tym przypadku duza roznice...

2 , 7 promila mialem we krwi , nikomu nic sie nie stalo , chyba , ze plot liczymy , no i mnie , 15,roku na 4 , 3500 grzywny i 4 lata bez prawka -->propozycja , zgodzilem sie

ja chcialem to miec z glowy , nie targowalem sie , jednak jakby nie bylo , szkoda tylko tego prawka , bo kasa jest nabyta, zawsze mozna ja zalatwic

Cholera 4 lata to troche czasu jest... Mi na policji proponowali 3 lata bez prawka.. na poczatku sie zgodzilem, ale pozniej pojechalem do prokuratury wszystko odwolac, no i ostatecznie po kilku rozprawach sad orzekl mi na 2 lata...Ugralem rok z czego sie ciesze, bo to duzo. No i minelo juz 8 miesiecy, wiec jeszcze rok i 4 miesiace :)

moze jakby nie wypadek tez bym mniej dostal...ale znow biegac po sadach...niezle masz 2 lata to szybko zleci , ja po euro bede mogl zdawac dopiero

z waszych relacji wynika, że lepiej jest iść do sądu wtedy coś się uskubnie (mnie prokurator zaproponował 8 na 2 lata i 3 lata bez prawka + kasa 2000 - za 2 promile) no i jestem w rozterce czy "grać" dalej, podpuścił mnie polic. z drogówki który twierdził, że ostro mnie potraktowali, już sam nie wiem

Ale jechales pod wplywem i nikomu nic sie nie stalo? Nie przekraczales zadnych przepisow? Bo jesli tak to ja bym walczyl w sadzie. na Komenda Stołeczna Policji publikuja wyroki i sad orzekl kolesiowi 1 rok zakazu prowadzenia za 3,14 promila, wiec chyba wysokosc kary nie zawsze zalezy od promili z tego co wynika ..

Witam wszystkich,
Ja też mam pytanie[jeśli można] związane z zakazem prowadzenia. Dziś dostałam akt oskarżenia1,6 m-cy pozbawienia w zawieszeniu na 3 lata i zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres 3 lat. :sad:.
30 maja jechałam i złapali mnie...miałam 0,8 a w drugim 1,02 jest mi wstyd i głupio,ale wieszać chyba się nie będę. Pierwszy raz złapali mnie w ten sposób prowadzącą. Ale w 2006 miałam wypadek[trzeźwa]facet złamał rękę i dostałam jakąś karę w zawiasach na chyba 2 lata. Zawiasy te już minęły. Ale mam pytanie czy nie jest za długi okres 3lata zakazu prowadzenia???.Pomóżcie,bo mam mało czasu na wniesienie ewentualnej odpowiedzi do sądu. Dodam jeszcze ,że dobrowolnie zgodziłam się na tą karę,będąc na komisariacie [dzwonili do prokuratora]. Dzięki bardzo i czekam na ew. sugestie i porady .

Trudno oceniać zakaz nie znając wszystkich okoliczności sprawy.

Powrót