jazda samochodem bez butów

• Autor wątku Autor wątku fafik137
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fafik137

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, potrzebuje porady,informacji na temat prowadzenia samochodu boso- bez obuwia. Podobno są za to mandaty. Skoro mandat to musi być podstawa prawna. Być moze ktoś wie na jakiej podstawie Policja wypisyje mandaty, czy to tylko widzi mi sie Policjanta. Dziękuje każdemu kto mi pomoże.

Nie ma przepisu zabraniającego wprost jazdy bez obuwia, czy też wskazującego jego rodzaj.

Witam, wiec prosze wyjaśnij mi dlaczego policja wystawia za to mandaty twierdzac ze zagraza to bezpieczenstwu na drodze. Ja osobiscie nie dostalem ale mam wielu znajomych co placili wiec raczej powinna byc na tp podstawa prawna. Chcialbym wiedziec podczas kontroli na jaki art sie powolac.

Zapewne art. 86 k.w. pod który można wiele podciągnąć. Cóż można doradzić, nie zgadzasz się, odmawiasz, Sąd zadecyduje.

fafik137 napisał:
Ja osobiscie nie dostalem ale mam wielu znajomych co placili wiec raczej powinna byc na tp podstawa prawna.

Skoro masz tak wielu znajomych to zapytaj któregoś z nich, jaką podstawę prawną ukarania mieli wpisaną w mandacie. I czy ta podstawa prawna faktycznie odnosiła się do bosonogiego prowadzenia auta.
Bo jak dla mnie zagrożeniem są buty typu szpilki a nie bosa stopa.

Jeżdżę boso, kilka kontroli miałem i nigdy mandatu za to nie dostałem.
Co najwyżej był to pretekst do luźnej wymiany zdań.
Podaj podstawę z mandatu od znajomych których masz tak wielu.

strasznie nie wygodnie jest jeździć boso, ale nie słyszałem nigdy by z tego powodu ktoś dostał mandat

Zaraz, czyli nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy można jeździć boso czy nie? W końcu ludzie przyjmują mandaty... Pytanie tylko, na jakiej zasadzie to działa. Co jest podstawą? Czy jest pośród forumowiczów ktoś, kto miał tego typu sytuację?

Jestem w stanie zrozumieć, jeżeli noszone obuwie w znaczący sposób utrudnia prawidłowe prowadzenie pojazdu (szpilki, lub generalnie buty z za dużym obcasem). Ale nie sądzę, żeby jazda boso była niemożliwa lub nawet trudna.

ja osobiście muszę jeździć w butach na obcasie bo nie sięgam do pedałów. sama jestem ciekawa podstawy prawnej wystawionych mandatów za brak obuwia lub np. za szpilki

Powrót