Jazda skuterem bez posiadania dowodu rejestracyjnego

• Autor wątku Autor wątku Denat84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Denat84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Nabyłem skuter od innej osoby, mam ciągłość umów jednak nie zauważyłem, że dowód rejestracyjny jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela wstecz, czyli osoba, która mi go sprzedała nie odebrała dowodu rejestracyjnego na siebie i nie przekazała i go. Problem na chwilę obecną jest taki, że wysłałem tameten dwoód rejestracyjny do mojego obecnego sprzedającego by wymienił go w swoim Urzędzie Miasta na dwoód, który jest na niego i mi go odeśle żebym mógł zarejestrować pojazd na siebie. Pytanie prawne: czy bez posiadania jakiegokolwiek dowodu rejestracyjnego na siebie mając tylko OC poprzedniego właściciela i ciągłość umów mogę legalnie poruszać się tym pojazdem?

Denat84 napisał:
wysłałem tameten dwoód rejestracyjny do mojego obecnego sprzedającego by wymienił go w swoim Urzędzie Miasta na dwoód, który jest na niego i mi go odeśle żebym mógł zarejestrować pojazd na siebie

Nie rozumiem Twojego działania, nie wiem kto Ci to doradził, ale mając ciągłość umów od właściciela w dowodzie, aż do Ciebie, wszystko gra. Idziesz i rejestrujesz. Jeżeli poprzedni właściciel sprzedał Tobie skuter, to odsyłanie mu dowodu było bezsensem, bo i tak nic nie zrobi, bo nie jest już właścicielem, cały obowiązek rejestracyjny przeszedł na Ciebie.

Odpowiedzi na pytanie dać nie można, za mało informacji. Czy skuter ma aktualne badania techniczne?

Ostatnia edycja:
W Urzędzie Miasta mi powiedzieli, że muszę posiadać dowód rejestracyjny od aktualnego sprzedającego Aktualny sprzedający był na tyle nie ogarnięty, że nie odebrał DR na swoje nazwisko, który powinien mi przekazać bo wcześniej skuter był zarejestrowany na niego. Mam nadzieję, że jasno się wyjaśniłem. Pytanie dotyczy jednak czy mam prawo jeździć bez dowodu rejestracyjnego posiadać jedynie ciągłość umów kupna sprzedaży.

Denat84 napisał:
W Urzędzie Miasta mi powiedzieli.

w urzędzie którego miasta? Aż nie wierzę...

Denat84 napisał:
nie odebrał DR na swoje nazwisko, który powinien mi przekazać bo wcześniej skuter był zarejestrowany na niego

w pierwszym poście napisałeś, że dowód był, tylko nie na poprzedniego właściciela i, że jest ciągłość umów. Więc jak miał odebrać dowód na siebie, skoro dalej był w rękach poprzedni z ciągłością umów? Coś tu ktoś kręci.......
Poprzednik nie był w swoim Wydziale Komunikacji, a sprzedając skuter Tobie, przeniósł obowiązek rejestracji na Ciebie. On nic nie zrobi nigdzie, bo sprzedał go Tobie.

Denat84 napisał:
Pytanie dotyczy jednak czy mam prawo jeździć bez dowodu rejestracyjnego posiadać jedynie ciągłość umów kupna sprzedaży.

Nie odpowiedziałeś na pytanie: czy skuter ma ważne badania techniczne?

EDIT: inaczej: jeżeli skuter posiada ważne badanie techniczne to informacja o tym będzie widniała w CEPIK, więc możesz jeździć bez dowodu posiadając jedynie umowy K-S. Tylko po przekroczeniu ustawowego terminu o obowiązku rejestracji narażasz się na kary.

Ostatnia edycja:
Wybacz. Zapomniałem dodać. Skuter ma aktualnie badania techniczne. Dzięki za odpowiedź.

Powrót