Jazda w okularach bez kodu 01.01

• Autor wątku Autor wątku Lucy1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lucy1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dużo się ostatnio mówi o mandatach za jazdę bez okularów mimo wpisanego w prawo jazdy kodu ograniczenia 01.01 lub za jazdę w soczewkach gdy mamy tylko kod na okulary. Chciałabym spytać o odwrotną sytuację, co jeśli nie posiadam w prawo jazdy żadnego ograniczenia odnośnie wady wzroku, a będę prowadzić w okularach? Czy policja, w czasie kontroli, może spytać dlaczego noszę okulary, czy są to okulary korekcyjne, kazać mi je zdjąć żeby sprawdzić czy są to korekcyjne okulary? Mogę przecież nosić tzw. zerówki i traktować okulary jako element ubioru i wtedy chyba policjant nie ma prawa nakazać mi je zdjąć? Policjant nie jest też lekarzem żeby w czasie kontroli sprawdzać czy mam wadę wzroku. Czy są jakieś podstawy prawne, które zabraniałyby mi nosić okulary w trakcie jazdy, mimo że nie mam takiej adnotacji w prawo jazdy? I czy policja może jakoś weryfikować czy są to korekcyjne okulary i sprawdzać czy mam wadę wzroku?

Możesz jeździć w jakichkolwiek okularach, nie mając żadnego kodu, policjanta to nie interesuje. Dalej się nie rozpisuję bo temat wyczerpany.

Powrót