Jeden dług - windykacja + komornik.

• Autor wątku Autor wątku miki34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miki34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Cztery lata temu wzięłam kredyt. Raty przestały być spłacane i po pewnym czasie sprawa została zgłoszona do sądu i przejęta przez komornika.
Od prawie 2 lat spłacam miesiąc w miesiąc komornikowi odpowiednią należność, ale od jakiegoś czasu dostaję smsy oraz telefony od firmy windykacyjnej GetBak (o każdej porze dnia i nocy, także w weekend). Według nich mam im zapłacić 1300 zł na poczet długu z tego banku co wzięłam kredyt. Dzwoniłam do obsługi klienta banku i zostałam przekierowana do ich działu windykacji, gdzie otrzymałam wiadomość, że nie posiadam u nich żadnego zadłużenia.

I teraz nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć. Czy ta firma windykacyjna chce mnie w jakiś sposób oszukać? Powinnam się martwić, czy olać sprawę?

Ps. Nie odbierałam telefonów od nich, bo naczytałam się dużo o podobnych sprawach, że podstępem udawało się windykacjom zmusić do przyznania się do długu i wytaczano wtedy proces i kolejny dług trafiał do komornika.

miki34 napisał:
od jakiegoś czasu dostaję smsy oraz telefony od firmy windykacyjnej GetBak (o każdej porze dnia i nocy, także w weekend). Według nich mam im zapłacić 1300 zł na poczet długu z tego banku co wzięłam kredyt. Dzwoniłam do obsługi klienta banku i zostałam przekierowana do ich działu windykacji, gdzie otrzymałam wiadomość, że nie posiadam u nich żadnego zadłużenia.
Czyli bank sprzedał dług do getback. Egzekucja komornicza do natychmiastowego umorzenia, zaś getback jeśli chce pieniądze to musi cię pozwać do sądu i wygrać sprawę

Jak dzwoniłam do komornika to powiedział, że mu nic nie wiadomo i że nadal mam mu płacić należność. W liście od GetBacku na temat spłaty pieniędzy nie ma żadnych numerów sprawy itp tylko to, że chcą pieniądze z powodu długu w banku.
I nie mam pojęcia co zrobić w takiej sytuacji. Żeby zaraz się nie okazało, że będę musiała płacić jeden dług dla dwóch różnych organizacji.

Wniosek do komornika o umorzenie postepowania egzekucyjnego

Powrót