JEDEN tytuł wykonawczy DWÓCH komorników

• Autor wątku Autor wątku Pshemass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pshemass

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Sprawa wygląda tak: jeden komornik zajął mi konta bankowe, ale nie dostawałem żadnego pisma bo 'wierzyciel' wziął adres z kapelusza. Postąpiłem więc zgodnie z procedurą nie raz opisywaną na tym forum. Wniosłem o przywrócenie terminu wraz z sprzeciwem (przedawnienie) oraz zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonywalności.
Wczoraj w skrzynce znalazłem awizo - myślałem że z sądu, jednak o dziwo było od komornika. Przezornie jeszcze nie odebrałem - myślałem, że komornik wzywa mnie do opisu swojego majątku. Jednak po sprawdzeniu swoich zajętych kont bankowych okazało się, że mam dwie (!) egzekucję od różnych komorników! Kwota prawie identyczna, więc wnioskuję, że 'wierzyciel' jak dowiedział się o moim prawidłowym adresie to poszedł do innego komornika.
Teraz pytania!
1. Wniosłem już sprzeciw nakazu zapłaty oraz zażalenie klauzuli wykonywalności - czy jak odbiorę nakaz od drugiego komornika to też mam wnieść sprzeciw?
2. Czy wierzyciel może tak nasyłać kilku komorników (na razie dwóch) na podstawie jednego tytułu wykonawczego?
3. Czy mamy tutaj do czynienia ze zbiegiem egzekucji? Co w związku z tym?

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Odpowiadając na Pana pytania:
1. Komornik doręcza wyłącznie wydany wcześniej tytuł wykonawczy czyli wyrok nakazowy. Jeżeli będzie miał Pan wątpliwości co do doręczonego wyroku wówczas wnosi Pan sprzeciw wraz z wnioskiem o przywrócenie.
2. Wierzyciel nie może egzekwować tej samej wierzytelności u więcej niż jednego komornika. Raczej ma Pan dwa odrębne tytuły wykonawcze wynikające z dwóch różnych zobowiązań. Wierzyciel składając wniosek egzekucyjny do komornika jest zobowiązany dostarczyć oryginał tytułu wykonawczego czyli wyroku, co ma uchronić przed możliwością dochodzenia przez wierzyciela tego samego roszczenia, u więcej niż jednego komornika.
3. Zbieg egzekucji występuje kiedy dwóch lub więcej komorników lub organów administracji zajmie ten sam składnik majątku w związku z prowadzeniem egzekucji na podstawie innych tytułów wykonawczych, czyli wyroków.

1. Wycofaj zażalenie na klauzule. To opóźnia neutralizację problemu czyli przyjęcie sprzeciwu i uchylenie nakazu. W twojej sytuacji należało wnieść sprzeciw i udowodnić błędny adres (wniosek o przywrócenie terminu też jest zbędny).
2. Albo jakaś inna sprawa, albo sprawa została zamknięta u jednego komornika i wszczęta u drugiego. Z tym że zajęcia dokonane przez pierwszego jeszcze nie zostały dostarczonym pismem uchylone.
3. Jeżeli byłaby to kolejna sprawa, to przy zbiegu egzekucji sprawę przejmuje pierwszy komornik. Chyba że wierzyciel cofnie to zajęcie, by zbieg przestał mieć miejsce, to będzie dwóch komorników w dwóch sprawach.

Dziękuję za odpowiedzi.
Raczej sprawa jest ta sama (nie wiem nic o żadnej innej - kwota różni się o parę złotych, aczkolwiek ta pierwsza też mnie zaskoczyła - to 'niby' zaległa składka oc z 2007 roku).
Pytanie do Mariana: jak wycofać zażalenie? Papiery złożyłem 10 października - czy więc warto? Czy raczej poczekać?
Wraz z sprzeciwem wniosłem o wydanie zaświadczenia, że nakaz został wysłany na błędny adres - celem wniesienia do komornika wniosku o zawieszenie egzekucji. Wydaje mi się, że wierzyciel stwierdził, że ta sprawa jest stracona u pierwszego komornika, więc ją wycofał i poszedł do innego komornika z prawidłowym adresem. Tego dowiem się jak odbiorę korespondencję.
Jeżeli dobrze zrozumiałem, nawet jeżeli chodzi o tą samą sprawę, to po odbiorze korespondencji od komornika (wraz z tytułem wykonawczym oraz klauzulą wykonalności) mam wnieść odrębny sprzeciw? Jak miałby się do tego sprzeciw, który już wniosłem?
A co do zbiegu egzekucji - jeżeli hipotetycznie jest to inna sprawa, to egzekucje są zawieszone do rozpoznania przez sąd? Ile to może potrwać? Tyle samo, co rozpoznanie moich wniosków? Jeżeli natomiast to ta sama sprawa, to zbieg jest czy nie?

Napisz - cofam zażalenie takie a takie. Wtedy sąd zamiast dumać nad zażaleniem, zajmie się sprzeciwem. Mam rozumiec, że udowodniłeś błędny adres? To podstawa sprzeciwu.

Sprzeciw wnosisz od nakazu - a nakaz jest jeden. Więc jeden sprzeciw.
Gdyby to był zbieg, to chwilę to zawiśnie.
Jeśli to ta sama sprawa tylko inny komornik to nie ma żadnego zbiegu. Czeka cię wtedy (po uchyleniu nakazu) umorzenie u drugiego komornika i zmiana postanowienia u pierwszego, bo ten pierwszy - jeśli wierzyciel wycofał wniosek - naliczy ci ok. 350 zł kosztów do zapłaty.

Marian muszę powiedzieć że jesteś nad wyraz merytoryczny co nie jest tutaj normalne :)
Chwała Tobie :)

Powrót