Jeden wypadek dwie szkody 2

• Autor wątku Autor wątku Ugott
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Ugott

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć,

To mój pierwszy post na tym forum, także proszę o wyrozumiałość ;).

Chciałbym się podzielić moją sytuacją i zapytać o radę.
Otóż, pod koniec 2014 roku miałem wypadek samochodowy, w wyniku którego zostały uszkodzone 2 pojazdy. W tej chwili zbliża się okres końca mojego ubezpieczenia i dopiero dotarło do mnie, że ubezpieczyciel (PZU) zarejestrował mi to jako 2 osobne sprawy.
W związku z czym, jak nie trudno się domyślić, mam w tej chwili obcięte 2 zniżki za rzekome 2 wypadki.

Niemalże identyczna sytuacja już była opisana na tym forum:
http://forumprawne.org/ubezpieczenia-polisy-ubezpieczyciele/218255-jeden-wypadek-dwie-szkody.html

I były tam nawet jakieś wnioski, natomiast temat jest z 2011 roku i prawo mogło ulec zmianie, a i temat mam wrażenie nie został wyczerpany.

W moim przekonaniu, jeżeli wypadek był jeden, niezależnie od ilości poszkodowanych powinienem stracić tylko jedną zniżkę, zamiast dwóch.
Dzwoniłem w tej sprawie do PZU i naturalnie się ze mną nie zgodzili, natomiast wspomnieli, że mogę się próbować odwoływać.

Tylko w zasadzie odwołać... od czego? Nie jestem prawnikiem, natomiast wydaje mi się - proszę mnie poprawić jeśli się mylę - że odwoływać się można od jakiejś decyzji, pisma, takich jak wypłata odszkodowania że za niska itp.
Strzelałbym, że mogę się odwołać od decyzji o zarejestrowaniu dwóch szkód z jednego wypadku zamiast jednej, czy coś w tym stylu... Szczerze powiedziawszy nie mam pomysł od czego miałbym zacząć w takim odwołaniu.
Oraz, w pierwszej kolejności, czy z prawnego punktu widzenia jest w ogóle się od czego odwoływać. Czy może tak to wygląda, że gdybym spowodował karambol to bym stracił 20 zniżek?

Będę wdzięczny za każdą pomoc i radę.

Złóż reklamację zgodnie z procedurą reklamacyjną na stronie PZU.
Muszą podać podstawę prawną swojej decyzji w ciągu 30 dni.
To nie musi być tak, że liczá podwójnie, bo były dwa auta uszkodzone.
Jedna szkoda może być na mieniu, za uszkodzone dwa pojazdy.
Druga szkoda może być za szkody na osobach, bo jedna lub kilka osób doznały rozstroju zdrowia.

Dzięki za odpowiedź, napiszę reklamację i dam znać co z tego wynikło.

W samym wypadku żadna osoba nie ucierpiała, nie była to aż tak poważna kolizja, więc o ile nie jest to "zespół stresu powypadkowego" po nieco mocniejszej stłuczce, spodziewam się raczej dwóch uszkodzonych samochodów.

Powrót