Jeden wyrok czy dwa ?

• Autor wątku Autor wątku Aga335
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aga335

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam .
Mój mąż odsiaduje karę 6 lat pozbawienia wolności , odbył już 3/4 kary niestety w między czasie doszły mu nowe zarzuty , dostał sankcję i przewieziono go do aresztu śledczego w związku z tym mam pytanie czy mąż odsiaduje teraz jeden wyrok czy może liczy mu się to podwójnie ? Proszę o pomoc bo nie wiem czy powinien się od tego odwoływać czy lepiej nie .
Z góry dziękuję za odpowiedź .

odsiaduje wyrok za któy jest skazany, jeśli dostanie kolejny wyrok za nową sprawę czas od którego został aresztowany liczy mu się na poczet ewentualnej drugiej kary...odwoływć siezawsze można pytanie tylko czy jest ku temu powód?

malutka26 napisał:
czas od którego został aresztowany liczy mu się na poczet ewentualnej drugiej kary

Tu nie będzie się liczył bo w czasie aresztu odsiaduje już pierwszą karę.

a dlaczego sie nie i liczy? przeciez skazany jest teraz na prawach aresztanta. z tego co wiem to moj mąż miał taki p[rzxypadek i mu to zaliczyli a raczej dali złącz i nie odsiadywał nowego wyroku

No to jak to w końcu jest ? Jeżeli teraz siedzi na sankcji to poprzedni wyrok który odsiadywał mu sie zatrzymał i to co teraz siedzi zaliczy mu się do przyszłego wyroku a ten który odbywał przed sankcją zacznie mu sie dalej liczyć na nowo dopiero po zakończeniu tej nowej sprawy ?Nic z tego nie rozumiem ? :(

Wyrok się nie zatrzymał. Zwróć uwagę że nie wydano żadnego orzeczenia o tym że wyrok się "zatrzymał".

Aga335 napisał:
No to jak to w końcu jest ? Jeżeli teraz siedzi na sankcji to poprzedni wyrok który odsiadywał mu sie zatrzymał i to co teraz siedzi zaliczy mu się do przyszłego wyroku a ten który odbywał przed sankcją zacznie mu sie dalej liczyć na nowo dopiero po zakończeniu tej nowej sprawy ?Nic z tego nie rozumiem ? :(

Nic sie nie zatrzymało. Twój mąż jest teraz skazanym wobec którego zastosowano areszt w innej sprawie, tzw "karno-śledczy". Nadal odsiaduje pierwszą sprawę i równolegle jest aresztowany. Ten czas "podwójnej" odsiadki liczy sie na poczet prawomocnego wyroku, nie na równoległy areszt bo tego samego okresu nie mozna zaliczyć na poczet dwóch różnych kar. Jesli w drugiej sprawie zapadnie wyrok i uprawomocni sie w czasie kiedy odbywa karę i zostanie orzeczona kara bezwzględnego pozbawienia wolności (bez zawieszenia) to zacznie ją odbywac po zakończeniu pierwszego wyroku.

Powrót