jeden ze spadkobierców w Ameryce. Co robić?

• Autor wątku Autor wątku jabłonna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jabłonna

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Dzień dobry.
Zmarł mój tato, nie zostawił testamentu, a więc dziedziczenie ustawowe, ok. Dziedziczą: mama (żona), ja i brat. Problem mam następujący:
brat mieszka w USA, nie przyleci tu w najbliższym czasie. Co w takiej sytuacji? Notariusz odpada, bo u notariusza wymagana jest obecność brata. Pozostaje więc sąd. Brat jest gotowy przysłać jakiś papier, pełnomocnictwo, żeby załatwiać za niego sprawę spadkową, ale nie wiemy jaki to ma być papier. Dzwoniłam do sądu na infolinię, ale powiedziano mi, że to byłaby porada prawna, a sąd takich nie udziela :o Być może od amerykańskiego notariusza, być może u konsula trzeba coś złożyć, nie wiem. Nie wydaje mi, żeby to była aż tak skomplikowana sprawa, żeby trzeba było wynajmować adwokata. Po prostu chodzi o to, JAKI papier (papiery) mamy mieć od brata, żeby ruszyć sprawę spadkową?

Drugie pytanie: czy może być tak, że ja i mama po prostu składamy wniosek do sądu o nabycie spadku, wymieniamy wszystkich spadkobierców (razem z bratem), ale nie zajmujemy się sprawą brata: to znaczy sąd podzieli majątek i mi przypadnie jakaś część, mamie jakąś część, a brat załatwi sobie spray jaki kiedyś tu przyleci?

Niech brat napisze pełnomocnictwo - może być w całości własnoręczne, może być komputerowo i podpisane własnoręcznie przez brata - istotne, żeby w tym pełnomocnictwie znalazło się:
- kogo czyni swoim pełnomocnikiem - Ciebie jako siostrę czy Waszą mamę - wskazując dane identyfikacyjne Twoje/mamy, czyli imię i nazwisko i np. nr dowodu osobistego lub/i PESEL,
- do jakich czynności jest pełnomocnictwo, czyli określenie, że do sprawy o stwierdzenie nabycia spadku po ojcu "Janie Kowalskim" zmarłym w dn. ..........

Takie pełnomocnictwo brat wyśle do Ciebie lub mamy, i takie pełnomocnictwo załączycie do wniosku o stwierdzenie nabycia spadku.

W sprawie o stwierdzenie nabycia spadku Sąd określi jedynie w jakich udziałach dziedziczycie - czyli, że każde z Was po 1/3 - nie będzie zajmował się tym co dziedziczycie.
Żeby konkretnie podzielić aktywa/pasywa spadkowe koniecznym będzie przeprowadzenie sprawy o dział spadku - w sądzie lub u notariusza.

Powrót