jednoczesna praca w DE i PL

• Autor wątku Autor wątku wirtus7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wirtus7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam
od 3 lat pracuję jednocześnie w dwóch krajach. W Pl mam umowę na czas nieokreślony ze wszystkimi opłatami oraz w De na pół etatu gdzie również mam opłacane wszystkie składki. W Pl rozliczam się z tego co zarabiam w obu krajach.
Natomiast w tym roku chcę to zrobić w De.
Niedawno się dowiedziałem że nie moge być ubezpieczony jednocześnie w obu krajach. Proszę mi napisac jakie mogą spotkać mnie konsekwencje oraz co teraz powinienem teraz zrobić. Puki co nie chcę rezygnować z obu prac.
pozdrawiam i czekam na pomoc

To prawda. Nie mozesz byc ubezpieczony w dwoch krajach jednoczesnie, nawet jakbys chcial. Konsekwencja tego bedzie zwrot zaplaconych skladek z panstwa pod ustawodawstwo jakie nie podlegasz :D. Aby ustalic to ustawodawstwo wystap do ZUSu o wydanie druku A1. Oni juz sobie sami z Niemcami ustala gdzie masz placic.

no ok. A co mogę zrobić abym nie musiał płacić składek za 3 lata do De? Przecież mi życia nie starczy aby to zwrócić...

Moze napisalem odpowiedz niezbyt dokladnie. Wiec jeszcze raz. Jezeli pracowales w dwoch krajach i w obu miales odprowadzane skladki na ubezpieczenia spoleczne, to nic Ci nie grozi. Po ustaleniu ustawodastwa kraju pod jaki podlegasz (zajmie sie tym ZUS), dostaniesz zwrot nadplaconych skladek od panstwa w ktorym tych skladek nie musisz (i nie musiales) placic.

wciąż pracuję w obu. Ale dobrze rozumiem że nic mi nie grozi za to że w obu krajach mam płacone składki? NA PEWNO? Pozdrawiam

Na pewno.
Ja od lat pracuje w dwoch krajach (tylko u mnie prosciej, bo w jednym mam etat a w innym DG; podlega sie zawsze pod ustawodastwo kraju z etatem).
Zalatwienie druku A1 (za pierwszym razem) zajelo mi prawie rok. Przez ten czas musialem oplacac skladki w obu krajach. Dopoki nie przedstawi sie druku A1 (pokazuje w ktorym panstwie mamy placic skladki) taki jest obowiazek. Po przedstawieniu tego druku dostaje sie zwrot nadplaconych skladek.
pzdr

Arodzik. Ja mam 2 etaty legalne i pełne w DWÓCH krajach.
Pracując w PL mój pracodawca ma obowiązek płacić składki (wszystkie) do ZUS. Natomiast pracując w DE mój pracodawca ma również obowiązek opłacać składki (wszystkie) gdyż w obu krajach jest taki obowiązek. Czy w tym przypadku zachodzi jakakolwiek nadpłata? Bo na mój rozum nie...

No to jeszcze raz :)
W Uni Europejskiej skladki na ubezpieczenia spoleczne placi sie TYLKO W JEDNYM KRAJU, niezaleznie od tego w ilu krajach sie pracuje. Jak chcesz placic w kilku, to nikt Ci tego nie zabroni, ale po co? Oczywiscie Twoi pracodawcy tego nie wiedza (bo nie musza wiedziec), do ktorego z nich nalezy oplacanie skladek. Dlatego nalezy wystapic do odpowiedniej instytucji (w Polsce ZUS, a w Niemczech DVKA w Bonn) o wydanie formularza unijnego A1. Sa gotowe wnioski we wszystkich jezykach unijnych. Wniosku szukaj na stronie ZUSu. Mozesz wnioskowac o wydanie tego dokumentu zarowno w ZUS i W DVKA (ja skladam w obu i czekam kto szybciej wyda). Dopiero w tym dokumencie jest okreslone pod ustawodawstwo jakiego kraju podlegasz, czyli w jakim kraju masz placic skladki. Nie wiem dokladnie, czy dokument ten przekazujesz temu pracodawcy ktory ma nie placic, czy tylko do tej Kasy Chorych ktora ma nie pobierac skladek (ja skladalem w ZUS, bo podlegam pod prawo niemieckie).
Nie wiem pod jakie ustawodawstwo bedziesz podlegac, bo w przypadku pracy na etatach w roznych krajach jest to skomplikowane. Nie wiem co bedzie przewazac, czy ilosc pracy, czy dochody. Ale to juz te instytucje miedzy soba ustala (ZUS i DVKA).
pzdr.

no i zrozumiałem ;) i teraz jeszcze jedno coby sie upewnić: za to że dotychczas mam płacone składki w obu krajach żadnej kary nie będzie dla mnie?

Kary nie bedzie. Dostaniesz zwrot nadplaconych skladek, czyli bedzie raczej nagroda.;)

Powrót