Jednoosobowa DG a legalność oprogramowania

• Autor wątku Autor wątku Marcin8632
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin8632

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry, jest kilka podobnych wątków, ale w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na moje wątpliwości.
Przymierzam się do otwarcia jednoosobowej DG, będzie to działalność handlowa w internecie, nie planuje być płatnikiem VAT, z podatku dochodowego rozliczać zamierzam się przez 3% podatek ryczałtowy. Działalność będzie zarejestrowana w mieszkaniu prywatnym w którym jestem zameldowany.
Do prowadzenia działalności będę korzystał z prywatnego komputera i tutaj pojawiają się obawy dotyczące legalności oprogramowania.
są dwie opcje:
Pierwsza: Z tego co wyczytałem, mogę mieć np komputer prywatny, którego będę używał do obsługi sklepu internetowego, wystawiania aukcji(allegro i olx) będę na nim dokonywał obróbki graficznej zdjęć i na tym komputerze wszystko będzie na tip top pod względem legalności oprogramowania, a oprócz tego mogę mieć nawet w tym samym pomieszczeniu drugi komputer który będę używał wyłącznie do celów niezwiązanych z DG, rozrywka, nauka itp. Na takim komputerze rzecz jasna używam np darmowych programów ale tylko do celów niekomercyjnych, prawdę powiedziawszy znajdzie się też jakiś program np do nauki angielskiego, którego nie kupiłem oraz czytanki pdf.
Druga opcja:
Prawdę powiedziawszy posiadanie dwóch komputerów w jednym pokoju jest dla mnie trochę problematyczne, pomijając dodatkowe koszta związane z zakupem drugiego komputera, to zwyczajnie wymaga miejsca, dwie klawiatury, dwie myszki, dwa monitory, dwa kable sieciowe, więcej wtyczek do gniazdka. Zastanawiałem się czy można by zrobić tak aby kupić tylko drugi dysk twardy, na którym zainstalowana była by osobna kopia systemu operacyjnego z osobnym numerem licencyjnym i na tym drugim dysku, pod tym drugim systemem użytkował bym oprogramowanie związane z prowadzeniem DG.
Głupi InfranView jest darmowy, ale już w firmie jest nielegalny.
Zatem czy można tak zrobić, aby w ramach jednego komputera mieć dysk z osobnym systemem operacyjnym do użytku domowego, w tym programów freeware do użytki niekomercyjnego, a na drugim dysku osobna licencje systemu z oprogramowaniem "dla firm".
Przy tak zbudowanym komputerze wyboru uruchomienia prywatnego/firmowego systemu odbywało by się zaraz po włączeniu komputera. Pojawia się okienko z wyborem który system chcemy uruchomić.

Dodam jeszcze raz, że cały sprzęt byłby by prywatny, nie byłby by kupiony na firmę.

pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

Marcin8632 napisał:
... pojawiają się obawy dotyczące legalności oprogramowania. ...
Zawsze Twoim obowiązkiem jest używanie legalnego programu i nie ma znaczenia czy to robisz prywatnie czy firmowo.

Proszę czytać ze zrozumieniem, albo nie udzielać "porad", napisałem czego dotyczą wątpliwości. W jednych sytuacjach to co legalne w innych może być nielegalne.

Ostatnia edycja:
Mylisz legalność oprogramowania z naruszeniem warunków licencji.

Powrót