Jednoosobowa działalność gospodarcza, rozliczana ryczałtem, a konto na ***

• Autor wątku Autor wątku Szwed12345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szwed12345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, Pytanie jak w temacie, czy prowadząc jednoosobową działalność gospodarczą, rozliczaną ryczałtem, mogę używac konta w *** do przyjmowania płatności za faktury (czesto powyzej 15 000 zł od innych przedsiębiorców), rozliczeń podatkowych i zus? Pytanie wydaje sie proste, ale cięzko znaleźć jednoznaczną odpowiedż

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Możesz.
Revolut korzysta z litewskich rachunków bankowych, zaś polscy rezydenci podatkowi mają prawo do prowadzenia rachunków bankowych w innych państwach UE bez żadnych restrykcji.
Pamiętaj o zgłoszeniu tego rachunku na wniosku CEIDG-1

Miej ponadto na względzie, że wszelkie przelewy wykonywane z polskich rachunków bankowych na konto Revolut będą traktowane jak przelewy zagraniczne i mogą być obarczone dodatkową opłatą, co nie wszystkim Twoim kontrahentom może przypaść do gustu.

Dziekuję, za szybką odpowiedź i pozdrawiam :)

A jesteś VATowcem?
Bo tego konta nie wpiszesz na białą listę - bo nie jest to konto firmowe w myśl art. 49.

Nie, tak jak napisałem w tytule, rozliczam sie za pomocą ryczałtu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ryczałt to forma rozliczenia podatku dochodowego. Można być ryczałtowcem i jednocześnie czynnym podatnikiem vat.

Nie wiedziałem, moja wiedza na ten temat, jest raczej znikoma, ale Vat-owcem nie jestem

Powrót