X
xprt
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 59
Jestem autorem książki, która do tej pory była sprzedawana tylko w Polsce (przez oddzielną firmę wydawniczą). Teraz mam zaproszenie na imprezę promocyjną do Niemiec. Planuję tam pojechać na weekend i zaprezentować książkę. Myślę, że część uczestników będzie zainteresowana kupnem, dlatego chciałbym zabrać ze sobą ok. 20 egzemplarzy, które otrzymałem jako autorskie.
1. Czy mogę prowadzić taką sprzedaż? Druga opcja to rozdać te egzemplarze za darmo, ale pomyślałem, że w ten sposób zwrócą mi się koszty podróży.
2. Czy w tej sytuacji muszę rejestrować swoją działalność w Niemczech? Czytałem, że jeśli działalność nie jest długotrwała to nie trzeba tego robić (to ma byc jednorazowy wyjazd), ale nie znam zbyt dobrze języka niemieckiego (na imprezie będę posługiwał się angielskim).
1. Czy mogę prowadzić taką sprzedaż? Druga opcja to rozdać te egzemplarze za darmo, ale pomyślałem, że w ten sposób zwrócą mi się koszty podróży.
2. Czy w tej sytuacji muszę rejestrować swoją działalność w Niemczech? Czytałem, że jeśli działalność nie jest długotrwała to nie trzeba tego robić (to ma byc jednorazowy wyjazd), ale nie znam zbyt dobrze języka niemieckiego (na imprezie będę posługiwał się angielskim).
Ostatnia edycja: