Jedzenie w restauracji - konsekwencje

• Autor wątku Autor wątku nessie24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nessie24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam pytanie odnośnie kary dla klientów spożywających jedzenie na miejscu w restauracji. Byłam dzisiaj ze znajomymi w restauracji, policja weszła do lokalu i wylegitymowała klientów. Czy w tej sytuacji grozi mi mandat, jeśli tak to w jakiej wysokości? W jakim celu policja legitymowała klientów?

Ostatnia edycja:
Jedyne do czego mogą się przyczepić, to do braku maseczek.
§ 25. 1. Do dnia 9 kwietnia 2021 r. nakazuje się zakrywanie, przy pomocy maseczki, ust i nosa:
1) w środkach publicznego transportu zbiorowego w rozumieniu art. 4 ust. 1 pkt 14 ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r.
o publicznym transporcie zbiorowym, na statkach pasażerskich w żegludze krajowej w rozumieniu przepisów
o bezpieczeństwie morskim lub statkach żeglugi śródlądowej, o których mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia
21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej, przeznaczonymi lub używanymi do przewozu osób;
2) w miejscach ogólnodostępnych, w tym:
a) na drogach i placach, na terenie cmentarzy, promenad, bulwarów, miejsc postoju pojazdów, parkingów leśnych,
b) na terenie nieruchomości wspólnych w rozumieniu art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz. U. z 2020 r. poz. 1910 oraz z 2021 r. poz. 11) oraz na terenie takich nieruchomości o innych formach
posiadania,
c) w zakładach pracy, jeżeli w pomieszczeniu przebywa więcej niż 1 osoba, chyba że pracodawca postanowi inaczej,
d) w budynkach użyteczności publicznej przeznaczonych na potrzeby: administracji publicznej, wymiaru sprawiedliwości, kultury, kultu religijnego, oświaty, szkolnictwa wyższego, nauki, wychowania, opieki zdrowotnej, społecznej lub socjalnej, obsługi bankowej, handlu, gastronomii, usług, w tym usług pocztowych lub telekomunikacyjnych, turystyki, sportu, obsługi pasażerów w transporcie kolejowym, drogowym, lotniczym, morskim lub
wodnym śródlądowym; za budynek użyteczności publicznej uznaje się także budynek biurowy lub socjalny,

e) w obiektach handlowych lub usługowych, placówkach handlowych lub usługowych i na targowiskach (straganach);

Ale to samo rozporządzenie mówi:

5. Odkrycie ust i nosa jest możliwe w przypadku:
1) konieczności identyfikacji lub weryfikacji tożsamości danej osoby, a także w związku ze świadczeniem danej osobie
usług, jeżeli jest to niezbędne do ich świadczenia;
2) umożliwienia komunikowania się z osobą doświadczającą trwale lub okresowo trudności w komunikowaniu się;
3) spożywania posiłków lub napojów w zakładach pracy lub budynkach, o których mowa w ust. 1 pkt 2 lit. c i d, oraz po
zajęciu miejsca siedzącego w pociągu objętym obowiązkową rezerwacją miejsc, w tym posiłków i napojów wydawanych na pokładzie pociągu.

Tak więc moim zdaniem jedzenie w restauracji bez maski nie jest wykroczeniem.
Mandat jest do 1000 zł. Ja osobiście bym go nie przyjął.

Od kiedy mandat jest do 1000 zł?

Po co Policja legitymowała? Np. po to, aby ustalić dane świadków do ew. postępowania. Nie ma zakazu korzystania z otwartego lokalu, więc nie przypuszczam, aby groził w tej sytuacji jakikolwiek mandat.

Wostr napisał:
Dz. U. 2001 Nr 106 poz. 1148
Art. 96§ 1bd. W postępowaniu mandatowym, w sprawach, o których mowa
w art. 116 § 1 Kodeksu wykroczeń, można nałożyć grzywnę w wysokości do 1000 zł

A co ma piernik do wiatraka? Już wcześniej mandaty mogły być w określonych przypadkach wyższe niż 500 zł, ale przytoczony przepis ma się nijak do sytuacji... Większość kwestii związanych z ograniczeniami, zakazami lub nakazami rozpatrywana jest na podstawie §1a, w którym najwyższą kwotą mandatu jest wciąż 500 zł.

Gdybyś był nowym użytkownikiem, to odniósłbym wrażenie, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem bądź wyciągać prostych wniosków. A tak, to nie wiem, jaki był w ogóle cel Twojej odpowiedzi.

kxox napisał:
Mandat jest do 1000 zł. Ja osobiście bym go nie przyjął.
Wostr napisał:

Następnie Ty podajesz podstawę do zupełnie innej sytuacji, niezwiązanej w żaden sposób z tematem wątku... Nie, nie zadałem ogólnego pytania, od kiedy możliwy jest mandat do 1000 zł. Pytanie dotyczyło wcześniej udzielonej odpowiedzi przez kxoxa, który błędnie sugerował, że za łamanie obostrzeń, zakazów lub nakazów mandat może wynieść 1000 zł. Nie może, maksymalnie jest 500 zł, a Twoje wypowiedzi były najzwyczajniej zbędne.

Rzeczywiście, do 500 zł, moje niedopatrzenie. To aż dziwne, że tak poważne strony jak *** czy *** wprowadzają masowo ludzi w błąd.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wostr napisał:
Nie, nie zadałem ogólnego pytania
Poniższe jest ogólnym pytaniem;
Wostr napisał:
Stąd ogólna odpowiedź, że jest możliwość ukarania do 1000 zł.
Mogłeś sprecyzować. Jednak niech będzie, że Ty napisałeś zrozumiale, ja natomiast źle zrozumiałem. Nie będę teraz toczył bezproduktywnych sporów kto jak napisał, kto jak zrozumiał.

Powrót