jescze raz pytanie do komornika

• Autor wątku Autor wątku Pati30l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pati30l

Użytkownik
Odpowiedzi
72
komornik zajol telewizor w moim domu ale zostalo zlozone do sadu pismo o zwolnienie z egzekucju bo telewizor jest wlasnoscia mojego ojcaa tylko mi telewizor pozyczal a licytyacja ma sie odbyc juz 4 stycznia watpie zeby sad zdązyl cos poslac do komornika wogole to zanioslam do komornika potwierdzone pismo przez sad o zlozeniu pisma o zwolnieniu z licytacji przez ojca to mila pani mi powiedziala ze niewiadomo czy licytacja bedzie wstrzymana to jak to jest pismo zostalo zlozone w sadzie i dostarczone do komornika jest faktura ze telelewizor jest wlasnoscia ojca ojciec nie mieszka zemna to jak sie moze odbyc licytacja wogole powiedzialam pani z kancelari ze ojciec zabral swoj telewizor to mnie strzszyla prokuratura co za bezsens ojcie nie mogl zabrac wlasnej rzeczy

Komornik nie jest stroną w sprawie, nie działa na niczyją korzyść, ale na zlecenie i na podstawie tytułu wykonawczego.
Mozna zajmować ruchomości należące do osób trzecich w sytuacji gdy są we władaniu dłużnika. Telewizor z pewnością był, więc został zajęty i podlega egzekucji. Można zwrócić się do sądu z pozwem przeciwegzekucyjnym aby powstrzymać bezzasadną egzekucję rzeczy, ale z wnioskiem takim muszą wystąpić właściciele zajętych rzeczy. W protokole zajęcia stosownie do oświadczenia dłużnika, komornik wpisuje kto jest faktycznym właścicielem i dostaje on powiadomienie o zajęciu jego mienia będącego w posiadaniu dłużnika. Jezeli podczas dokonywania zajęcia nie podano kto jest właścicielem, mało proawdopodobne by sąd zwolnił ruchomość spod egzekucji.

przy zajeciu maz nie powiedzial komornikowi ze wlascicielem telewizora jest ojciec a dlatego iz komornik mezowi powiedzial ze jak bede placic raty po 50 zl na takie sie zgodzil to nie zlicytuje telewizora ale wierzyciel jednak nie zgodzil sie na takie raty i dlatego polecil zlicytowac telewizor to muwisz ze nie nie da sie zrobic juz bo maz nie powiedzial ze telewizor jest ojca a nie moj

Właściciel telewizora musi wystąpić z pozwem przeciwegzekucyjnym i udowodnić, że to on jest faktycznym właścicielewm tego sprzętu. Najlepiej gdyby posiadał fakturę zakupu (imienną). Proszę próbować, bezczynność z pewnością tu nie pomoże.

ojciec wystapil juz z takim pozwem i ma fakture imienna na zakup telewizora tylko ze maz zrobil bląd bo nie powiedzial jak byl komornik w domu ze telewizor nie jest moja własnoscia i wogole ta licytacja ma sie juz odbyc juz 4 stycznia i nie wiem co dalej czy komornik przyjdzie do domu zlicytowac telewizor jak zostało mu dostarczone potwierdzone pismo przez sad o zwolnieniu z egzekucju czy poczeka na roztrzygniecie sprawy przez sad

Powrót