Jeśli spadkobiercy nie są zainteresowani spadkiem

• Autor wątku Autor wątku Rosemary Cross
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rosemary Cross

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Pod koniec roku zmarł mój wujek. Nie żyje też jego żona, nie mieli dzieci. Z rodzeństwa wujka pozostała tylko moja mama i jej drugi brat, pozostali, czyli trzeci brat i siostra nie żyją od dawna. Mama dowiedziała się u notariusza, że do rachunku bankowego wujka mają prawo wszyscy spadkobiercy, czyli w sumie 9 osób ( w tym dzieci i wnuki nieżyjącego rodzeństwa wujka). Pracownicy banku nie mogą poinformować nas nawet o wysokości kwoty jaka jest na koncie wujka, dlatego nie wiemy, czy gra jest warta świeczki.

Moje pytania są następujące:
1. Co stanie się z kontem wujka, jeśli nikt z rodziny nie uda się ani do notariusza (kilka osób jest za granicą, nie mamy kontaktu), ani do sądu?
2. Jeśli w takiej sytuacji mama będzie miała w ogóle siłę na zgłaszanie sprawy do sądu, a nie ma kontaktu z rodziną z zagranicy, to jak to rozwiązać? Czy musi wszystkich spadkobierców informować? Kto musi zainicjować taki proces?
3. Ile kosztuje postępowanie w sądzie cywilnym i czy można to załatwić bez zatrudniania adwokata (mamy z pewnością nie będzie stać na kosztowne rozwiązania)?

Będę ogromnie wdzięczna za poradę!

1. Środki na ruchu bankowym zostaną nabyte przez spadkobierców po upływie 6 m-cy od dnia śmierci spadkodawcy z mocy prawa (ustawy). Jednak spadkobiercy i tak nie sprawdzą o jaką kwotę chodzi, gdyż nie będą w posiadaniu dokumentu potwierdzającego dziedziczenie.
2. Postepowanie spadkowe może zainicjować każdy spadkobierca ustawowy lub każdy kto wykaże przed sądem swój interes prawny tej czynności. We wniosku o stwierdzenie nabycia spadku, matka wskazuje jedynie spadkobierców. Od informowania/wzywania jest sąd.
3. Opłata od wniosku to 50 zł. Do czego tu adwokat potrzebny? Wzory wniosku znajdziesz w sieci i na stronach internetowych niektórych sądów.

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!

Powrót