jest sprawa

• Autor wątku Autor wątku kolega12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kolega12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
mieszkamy w niemczech 5 lat maz ma obywatelstwo ja nie jestesmy na herz 4 mieszkamy razem ale ja chce mieszkac osobno i wyniesc sie do innego miasta
czy jest szansa ze bede miala wszystkie swiadczenia placone jak dotychczas czy dostane osobno te harz4 czy oplaca mi mieszkanie:-o

mieszkamy w niemczech 5 lat maz ma obywatelstwo ja nie jestesmy na herz 4 mieszkamy razem ale ja chce mieszkac osobno i wyniesc sie do innego miasta
Jeżeli macie dzieci z małżeństwa wtedy tak.

Nawet jak by nie miala dzieci ,to tez dostanie swiadczenia.;)

Wlasnie moja siostra,jest w separacji ze swoim mezem.Wyprowadzila sie od niego ,po 5 latach malzenstwa.On ma obywatelstwo niemieckie,ona polskie.Dostala hartz 4,oraz pieniadze na czesciowe umeblowanie.Moja siostra nie ma dzieci ze swoim mezem.

kolega12
Witam napisz jak dalej potoczyła się twoja sprawa.
Pozdrawiam marian

Mam pytanie jestem Polka mieszkam w Niemczech niecale 2 lata z mezem tez Polakiem w chwili obecnej zlozylam pozew o separacje Maz nie pracuje jest na zasilku Pobiera tez swiadczenia i na mnie i na dzieci Ja nie pracowalam i nie pracuje Niedawno byla sprawa w sadzie i maz ma opuscic mieszkanie Z tego co wiem wyprowadzi sie ze swoim synem z poprzedniego zwiazku ,lecz zapowidzial mi ze sklada w ARGE nowe wnioski o zasilek ALGII na siebie i na dziecko swoje. Czy ja bede pozbawiona pieniedzy z ARGE ? Kilka osob ktore pytalam o to powiedzialy mi ze tak boe nie mam niemieckiego obywatelstwa i nie pracowalam. Dostasne tylko zasilek na dzieci Kindergeld i to wsyztsko Dzieci chodza do szkoly Ja musze sie wyprowadzic z mieszkania bo jest duze i drogie ponad 80m.kw.Czy moga mnie zmusic bym wrocila do Polski?

Bozenamaria - radzilabym jak najszybciej znaleźć prace, nawet najbardziej podstawowa, bo jeżeli nie pracowałas w Niemczech i nie odprowadzalas składek to niestety nie przysługuje Ci żadna pomoc ze strony państwa niemieckiego. Oprócz Kindergeld i ewentualnych alimentów od męża, bez zatrudnienia z Twojej strony, nie masz mozliwosci, aby być "utrzymywana" przez niemieckich podatników. Skoro Twoje dzieci uczęszczaja do szkoły nie widzę żadnych przeciwwskazań abyś mogła pójść do pracy.

Bozenamaria - radzilabym jak najszybciej znaleźć prace, nawet najbardziej podstawowa, bo jeżeli nie pracowałas w Niemczech i nie odprowadzalas składek to niestety nie przysługuje Ci żadna pomoc ze strony państwa niemieckiego. Oprócz Kindergeld i ewentualnych alimentów od męża, bez zatrudnienia z Twojej strony, nie masz mozliwosci, aby być "utrzymywana" przez niemieckich podatników. Skoro Twoje dzieci uczęszczaja do szkoły nie widzę żadnych przeciwwskazań abyś mogła pójść do pracy.

Tak wiem no ale jest kolejny Problem nie znam jezyka w tej chwili uczeszczam na tzw Sprachkurs placi mi za niego ARGE i za mojego meza tez ale jak on sie wyprowadzi i tez bede tego pozbawiona.Czyli jednym slowem albo praca albo do Polski? A nie beda mi tez placic za mieszkanie? Musze zmienic mieszkanie bo jest drogie ponad 600€ warm +swiatlo 80m.kw.Istniej cos takiego ze moge zostac pozbawiona mieszkania nawet jak nie znajde innego A jak znajde beda mi placic czy nie za mieszkanie?

A jesli ja skladalam pozew o separcje musze placic ja czy np bede zwolniona z tych kosztow ze wzgledu na to ze nie pracuje?

Bozenamaria - a na jakiej podstawie dostajecie teraz te świadczenia? Posiadacie niemieckie obywatelstwo?

Ok, przeoczylam, Ty nie masz niemieckiego obywatelstwa, a Twój maz?

Moj maz tez nie ma jest Polakiem Dostajemy zasilek bo jego zwolniono z pracy z kilku prac zreszta I teraz ma Arbeitslosegeld II ma na siebie i na dzieci Ale musi opuscic mieszkanie i wiem ze opusci i wiem ze zlozy papiery wurzedzie pracy ze juz ze mna nie mieszka tylko ze synem z 1-szego malzenstwa. Wiem ze zostane bez kasy bo nie pracowalam w Niemczech i nie bede miala nawet ubezpieczenia To fakt oczywisty juz mi to Pani napisala Ja i moje dzieci pozostaniemy z niczym Ale ja wnosilam sprawe o separacje to i ja bede musiala pokryc te koszty?A co bedzie jak nie znajde pracy bo nie znam jezyka nawet komunikatywnie bede musila wrocic do Polski ? Moga mnie odeslac nawet pod przymusem?

Bozenamaria - dopóki jesteś na zasiłku nie będziesz musiała płacić za adwokata, także na Twoim miejscu wybralabym sie jak najszybciej po poradę prawna, bo Twój maz nie moze to tak Sobie wyprowadzić sie i zostawić Waszych wspólnych dzieci na lodzie (obowiązek alimentacyjny). W Twoim przypadku niezbędne jednak będzie pójście do pracy - jeżeli nie pracowałas w Niemczech to niestety nie przysługuje Ci żaden zasiłek, bo niby z jakiej racji? Twojemu mężowi owszem, ale tylko przez kilka miesięcy, On tez będzie musiał prędzej czy pózniej wrócić do pracy. W Niemczech wiele kobiet pracuje bez znajomosci języka - wykonując podstawowe prace, więc jeżeli naprawdę będziesz chciała to znajdziesz ja bez problemu. Wówczas, jeżeli Twoje dochody bedą zbyt niskie będziesz mogła ubiegać sie o dopłatę do mieszkania. Innego rozwiązania nie widzę.

Powrót