jestem członkiem spółki o której nic nie wiem

• Autor wątku Autor wątku Fald
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fald

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam szanownych forumowiczów. Jestem nowy tutaj, dlatego z góry przepraszam za popełnione błędy związane z zapytaniami.
Mam problem, otóż jestem studentem II roku elektroniki. Kiedy miałem 18 lat, mój ojciec zabrał mnie do notariusza i kazał podpisać jakieś papiery, ponieważ moje relacje z ojcem są ciężkie- nic nie mogłem na to poradzić i podpisałem papiery, który sprawiły, iż stałem się członkiem 3 spółek. Wiem, że jedna z nich to jest Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, druga to jest chyba cywilna, a o trzeciej nie mam bladego pojęcia. Ponieważ obawiam się ze strony mojego ojca próby wyzyskiwania względem mnie, nie zdziwiłbym się, gdyby zostały przepisane na mnie długi firmy, w której mój ojciec jest szefem.
Teraz moja prośba:
Czy długi takich spółek mogą przejść na osoby cywilne? Gdzie mogę sprawdzić jakie są moje prawa i obowiązki? Jak ewentualnie mogę odejść z takiej spółki? Czy powinienem się obawiać, że coś może "dziać" się za moimi plecami? Jestem osobą młodą i nie znam się ani na prawie ani na działaniu spółek. Proszę o poradę. Dziękuje z góry

Powinieneś udać się do tego samego notariusza i dowiedzieć się co podpisałeś.
Jeżeli chodzi o udziały w sp. zoo to z tego raczej nic Ci nie grozi.
Co do reszty nic nie można powiedzieć...

Dziękuje za poradę. Jestem nowy na forum i nie wiem czy tu się gdzieś daje tzw. plusiki za pomoc.
A co do spółki cywilnej to może mi ewentualnie coś grozić tak?
Czy rzucenie okiem na dokumenty będzie coś kosztować u notariusza? Pozdrawiam

Tak, za zobowiązania spółki cywilnej odpowiadasz jak za swoje (tak w skrócie).

Najpierw sprawdź w rejestrze są takie online - jak się nazywają spółki w których pełnisz jakąkolwiek role. Następnie wybierz się do właściwego KRS i poproś o dokumenty spółek - najlepiej wykonaj kopie dokumentów i będziesz mógł wykonać dalsze kroki.

1. przy spółce z o.o. jako wspólnik nie ponosisz odpowiedzialności za długi spółki. co innego jak jesteś członkiem zarządu - wtedy ponosisz ryzyko w przypadku zadłużenia , aczkolwiek nie jest to typowa odpowiedzialność za dług, a odpowiedzialność odszkodowawcza na podstawie art 299 k.s.h. do tego jeszcze odpowiedzialność członka zarządu za zobowiązania podatkowe na zasadzie art. 116 ordynacji podatkowej

2. przy spółce cywilnej ponosisz solidarną odpowiedzialność z pozostałymi wspólnikami za długi spółki całym swoim majątkiem. tak samo za zobowiązania podatkowe na podstawie art 115 ord. pod.

3. jeśli jest to inna spółka osobowa (np. sp. jawna) - to ponosisz odpowiedzialność całym swoim majątkiem solidarnie z innymi wspólnikami, aczkolwiek odpowiedzialność ma charakter subsydiarny, tzn. najpierw musi być egzekucja przeciwko spółce, a dopiero jak taka egzekucja jest bezskuteczna to może ona objąć majątek osobisty wspólników (tak w skrócie). do tego odpowiedzialność za zaległości podatkowe (art. 115 ord. pod.)

4. możesz skorzystać z wyszukiwarek podmiotów w KRS i spróbować znaleźć po nazwie spółki albo po swoim imieniu i nazwisku czy i gdzie figurujesz.

pozdrawiam

Powrót