jestem oskarżony o paserstwo

• Autor wątku Autor wątku stefanjan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stefanjan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
kilka lat temu kupiłem synowi kilka gier przez internet /była to strona internetowa , nie Allegro/.po zapłaceniu okazało się,że były to "piraty".
jakieś miesiąc temu odwiedziła mnie policja okazując listę tych gier ,część znalazłem i oddałem.
kilka dni temu przychodzi wezwanie na prokuraturę z art 291.1
co dalej robić i co mi grozi ?
może podacie podobne posty?

Podobnych postów możesz poszukać sam (na forum jest opcja "szukaj" dostępna dla wszystkich userów). A skoro znasz artykuł z którego grozi Ci odpowiedzialność to i zagrożenie łatwo wyczytasz w pierwszym lepszym kodeksie karny w internecie.

Jak będziesz miał bardziej szczegółowe pytania, pytaj dalej w tym wątku.

kurcze , może jakaś ugoda ,zapłacenie za szkody itp. chodzi mi o to aby nie mieć wyroku skazującego , jakie są na to szanse ?

Nie przesądzam tu z góry twej odpowiedzialności ale o ile ona zachodzi to tzw. pojednanie się z pokrzywdzonym i naprawienie szkody to jedna z istotnych okoliczności łagodzących. Być może takie okoliczności otworzyłyby drogę do uznania tego za wypadek mniejszej wagi i np. warunkowego umorzenia postępowania karnego. Ale ocena należy to do organów wymiaru sprawiedliwości.

Z tego co widzę zostałeś oskarżony o paserstwo umyślne... Zalezy od stron z której kupowałeś te gry, jak była skonstruowana i jakie treści zawierała, czy rzeczywiście była tutaj ta umyślność czy nie.

Przepis prawny:
Art.*291.*§*1.*Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§*2.*W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Art.*292.*§*1.*Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§*2.*W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Powrót