Jestem poszkodowanym w sprawie karnej, sprawa czeka na wejśc

• Autor wątku Autor wątku ZIBI1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZIBI1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
na wokandę. Jak długo trwa tzw. "wejście sprawy na wokandę". Czy istnieje możliwość wysłania pisemnej prośby, ponaglenia, lub może formy zapytania sądu w celu przyspieszenia rozprawy? Czy rzeczywiście wejście na wokandę jest uzależnione tylko od kolejności spraw?
Jak to jest w rzeczywistości spraw sądowych?
dziękuję za wszelkie informacje :?:

Ile sprawa wejdzie na wokandę zalezy od natłoku spraw w konkretnym sadzie-można spróbować spytać panie z sekretariatu sądu, ile zwykle to trwa.
teraz sa wakacje,a zatem urlopy, a zatem zapewne nieco wolniej niz zwykle.

Oczywiście można wysłać też ponaglenie z wnioskiem o wyznaczenie terminu rozprawy. Choć ja (o ile to możliwe) zacząłbym od sugerowanej przez atmosphere wizyty w sekrtetariacie wydziału w którym sprawa leży i zasięgnięcia informacji co z nią się dzieje.

Do powyższych postów dodam też że zawsze w pierwszej kolejności na wokandę kierowane są sprawy gdzie zastosowano tymczasowe aresztowanie wobec podejrzanych. Reszta przeważnie jest rozpatrywana według kolejności wpływu. Oczywiście jednak, że łatwiej i szybciej zostanie osądzona prosta sprawa, niż wielowątkowa "krowa" w której występuje wielu oskarżonych.

PS. W sekretariacie dowie się Pan też czy w sprawie została już wyznaczona wokanda, oraz który sędzia dostal sprawę do osądzenia.

[cytat="kadi":dncnkzkn]Oczywiście można wysłać też ponaglenie z wnioskiem o wyznaczenie terminu rozprawy. [/cytat:dncnkzkn]

Z doświadczenia wiem, że zazwyczaj takie pismo wywiera skutek dokładnie odwrotny od zamierzonego. ;)

Powrót