Jestem w ciąży a zmienia się właściciel mieszkania- Niemcy.Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Marina87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marina87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Wraz z narzeczonym wynajęliśmy mieszkanie w Monachium ubiegłego roku, dokładnie czerwiec. Kaucje mieliśmy rozłożoną na raty po 3 racie (wpłynęła na konto przypuszczalnie 15 a on pisze już 16)makler od razu pisze, że mieszkanie jest na sprzedaż. Dziwnym trafem zostało zalane gdy byliśmy na urlopie, mieszkaliśmy przez 4 miesiące bez podłogi normalnie płacąc czynsz. Teraz odezwał się, że właściciel mu powiedział że już jest nowa podłoga i będzie przyprowadzał ludzi żeby obejrzeli mieszkanie. Ja jestem w ciąży rodzę jesienią . Proszę napisać jakie mamy prawa w tej sytuacji? Boje się , że wrócę z dzieckiem ze szpitala pomieszkamy parę tyg i musimy się wyprowadzić bo nowy właściciel sam chce w nim zamieszkać. Proszę o radę i pomoc . Pozdrawiam

Nowi wlasciciele Was tak szybko nie wyrzuca, gdyz umowa o wynajem przechodzi na nich. Jesli kupuja dla siebie, to z pewnoscia dostaniesz niebawem wypowiedzenie. Jesli sie nie wyprowadzicie zlozy wniosek do sadu o eksmisje. Pamietaj, ze kosztami sadowymi mozecie Wy zostac obciazeni, a w Niemczech to nie tak malo.
Jesli sad nakarze eksmisje, przyjdzie komornik i Was wyprowadzi.
W Niemczech jest nieco inaczej jak w Polsce i prawo wlasciciela do zamieszkania we wlasnym lokum jest baaaaardzo chronione.
Jesli dostaniecie wypowiedzenie (bo takowe musicie dostac) szukalbym nowego lokum.

Dziękuje za odp. Czyli jest tak jak przypuszczałam. A co z prowizją , która wzioł ten oszust? Zwrócą nam nowi właściciele ?+ kaucja.

Powrót