Jestem w ciąży i pracuję w Niemczech.

• Autor wątku Autor wątku antek124
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

antek124

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, Państwa!
Czytałam na forum różne sytuacje , lecz żadna nie jest podobna do mojej.. Otóż pracuje w Niemczech od 5 lat i jestem teraz w trzecim tyg ciąży. Mój chłopak a ojciec dziecka również pracuję ze mną w jednej firmie. Tylko pracujemy od marca do Świat Bożego Narodzenia Podczas tego okresu mamy jeszcze dodatkowe urlopy i jesteśmy zameldowani cały rok, lecz ubezpieczenie i składki są płacone tylko wtedy, gdy pracujemy. W czasie gdy jesteśmy w domu i na urlopie ponoć ich nie odprowadzają, a mamy już dość tej pracy w tej firmie i oboje chcemy wrócić do Polski. Oboje chcielibyśmy się dowiedzieć czy jak wrócimy do Polski to czy będziemy mogli , albo ja będę mogła pobierać jakieś świadczenia na dziecko bo wychodzi z tego że kończac tu pracę to będzie już ok 4miesiąc mojej ciąży. Nie wiem czy coś przysługuje mi, czy nie. Proszę o informację na mój temat. Z góry dziękuję.

Nie bardzo rozumiem o jakie świadczenia Ci chodzi. Jedyna opcja jest transfer zasiłku dla bezrobotnych do Polski (na 3 miesiące), pod warunkiem, ze będziesz zarejestrowana (czyt. gotowa do podjęcia pracy) w Polsce.

Dzień dobry, dziękuję za odpisanie. Chodzi mi o świadczenia socjalne na dziecko.
Załóżmy że jestem już na tym bezrobociu od stycznia 2015 roku, tylko że mi się już kończy i co dalej? W Polsce nie chcą zatrudniać kobiet w ciąży. Co mam dalej zrobić bo gdy skończy mi się ten zasiłek dla bezrobotnych to zostaną mi jeszcze dwa miesiące do końca ciąży. Czy po tym zasiłku dla bezrobotnych mogę się starać o jakieś inne świadczenia dla samotnej matki? Oczywiście też przez transfer bo jak pisałam już wcześniej wracam do Polski na stałe tylko chcę wiedzieć czy ewentualnie przez to , że od 2010 roku pracuje w Niemczech od ok. 10-15 marca do 22 grudnia tak każdego roku mam jakieś prawo do otrzymania od Państwa Niemieckiego pomocy materialnej? Teraz gdy jej będę potrzebować bo jestem w ciąży i jak wiadomo wszystko trochę kosztuje dla dziecka.
Mam również takie pytanie jak czy teraz przez to, iż jestem już w ciąży mogę się starać o jakieś pieniądze bo słyszałam że mój kolega z firmy mógł się starać o pieniądze dla żony która mieszka w Polsce z powodu tego iż jest w ciąży. I mogła dostawać przez cały okres ciąży ok 200-300 euro na miesiąc. Tylko że ja jestem jeszcze zarejestrowana do 22 grudnia tego roku i nie wiem o co się mogę starać , jakie świadczenia socjalne mi przysługują z Niemiec jeśli jestem w ciąży a chcę wrócić na stałe do Polski. Czy w ogóle mi jakieś świadczenia socjalne w Niemczech przysługują z powodu ciąży mimo , iż chcę wrócić do Polski i tam urodzić? Błagam pomóżcie..
A z kolei oo tym zasiłku dla bezrobotnych to czytałam że trzeba trzy miesiące wcześniej złożyć papiery i trzeba mieszkać i być zameldowanym w Niemczech.. a gdy z chwilą mego odejścia z pracy mnie wymeldują to co mam robić? Bo jeśli mnie wymeldują to już stracę chyba w ogóle jakiekolwiek szanse na jakąkolwiek pomoc finansową ze strony Państwa Niemieckiego? Pomocy Proszę..

Witam, w obecnej chwili przebywam w Niemczech. Jestem w 6 tygodniu ciąży. Chciałabym się dowiedzieć czy pracodawca może mnie zwolnić po okresie próbnym ( umowa jest od 12.08.2014 do 31.10.2014 r. ) ? Jeśli tak to czy należy mi się jakiś zasiłek lub po urodzeniu dziecka?

Do antek 124:
Jak wrócisz do Polski, to nic Ci się nie należy, bo i z jakiej racji. Musisz mieszkać i być zameldowana w Niemczech, zeby o cokolwiek się starać. Jedynie Twoj partner, jeżeli by tu został, to moze się ubiegać o rodzinne, po tym jak urodzisz dziecko w Polsce. Robisz duży bład wyjeżdżając, bo tracisz wszystkie przywileje. Po wykorzystaniu transfery zasiłku dla bezrobotnych o pomoc socjalną możesz się ubiegać ale w Polsce. A ta ma Ci niewiele do zaoferowania.

Do Beata 90210:
Czyli przyjechałaś tu do pracy będąc już w ciąży???
Nic Ci się nie nalezy, bo za krótko tu jesteś.

Do nika44:
No tak, nic mi się nie należy. Być może i robię duży błąd, ale nie chcę sama zostać w Niemczech, bo mój partner nie chce tu dalej już pracować. A sama się nie utrzymam tu z dzieckiem. Opłaty za mieszkanie, wyżywienie itd. No i bym musiała w ogóle znaleźć inne mieszkanie. Dziękuję bardzo za uświadomienie mnie. Jednak i tak wrócimy razem do Polski i postaramy się tam o godziwe życie i jakąś dobrą pracę. Pozdrawiam.

Witam ponownie.
Man jeszcze jedno pytanko. Bo tak sobie pomyślałam, że gdybym kilka dni przed wygaśnięciem umowy poszła na takowy L4 do końca ciąży, to przecież pracodawca by tylko za 33 dni chorobowe musiał mi zapłacić a później to już krankenkasa wypłaca pieniążki chyba. A po urodzeniu dziecka nadal bym była zameldowana w Niemczech i bym mogła się starać o socjalna pomoc jakąś na dziecko. Bo jak to jest tu w Niemczech jeśli za porozumieniem stron pójdę będąc w ciąży w 3 lub 4 miesiącu na to L4 zwolnienie lekarskie do końca ciąży , to później automatycznie zostają mi przyznane jakieś świadczenia na dziecko mimo , iż na zwolnieniu wróciłabym do Polski i tam urodziła dziecko? jak to jest? Piszcie proszę.

Powrót