Jestem w ciazy mieszkam w niemczech

• Autor wątku Autor wątku Ania12345abc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ania12345abc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wlasnie jestem w 4miesiacu ciazy i przebywan na terenie niemiec gdyz pracowalm tu a teraz jestem na zwolnieniu lekarskim bo jestem w ciazy umowe mam do konca tego roku zdecydowalam ze w 6miesiacu wyjade do polski zeby urodzic tam dziecko ijuz tu nie wroce pieniadze bede brala do konca roku a umowe moja firma sama mi rozwiaze z koncem roku mam pytanie czy w tym okresie bede musiala byc tu w niemczech zameldowana

Skąd masz zwolnienie lekarskie?Kiedy termin porodu?

Termin mam na pazdziernik a zwolnienie mam od lekarza tu w niemczech oczywiscie do porodu bo pozniej 6czy8tyg dokonca umowy jestem chroniona a pracodawca wystawil mi zakaz pracy .

Gdybyś tu była zameldowana, to przysługiwałoby Ci i macierzyńskie i wychowawcze. Będac w Polsce obawiam się, że będzie Ci cięzko o to wszystko wnioski poskładać. Poza tym do Elterngeld potrzebna będzie masa załączników. Zameldowana nie musisz być, ale musisz wszystkie urzedy, a zwłaszcza AOK o tym fakcie poinformować podając do korespondencji polski adres.
Poza tym KG przejdzie Ci wtedy kolo nosa. Przemyśl decyzję.

Ja jestem zameldowana w niemczech i nie chce pobierac elterngeldu tylko chce wiedziec czy wyjezdzajac z niemiec bedzie mi do konca umowy firma wyplacac pieniadze ktore do tej pory wyplaca i czy na ten okres czyli jakies piec miesiecy jak juz wyjade bede musiala byc zameldowana czy moge sie wymeldowac wczesniej wiem ze do szesciu tyg przed porodem wyplacaja a pozniej osiem tyg po porodzie polowe firma polowe aok wyplaca tylko musze doslac akt urodzenia do firmy ale ogolnie chodzi mi o to zameldowanie

Zameldowana raczej nie musisz być, ale musisz pracodawcę, AOK i inne urzędy poinformować o zmianie miejsca zamieszkania, podając adres do korespondencji.

Jeszcze jedno mutterschaftsgeld czy ja to skladam do aok i czy bedzie mi sie należało jaj wyjade do polski

Skoro umowę masz do końca roku to będzie Ci normalnie przysługiwało, jeśli złożysz wniosek w AOK. Pamiętaj, że tu Mutterschaftsfrist zaczyna się już 6 tygodni przed planowanym porodem. Nie wiem tylko jak z zaswiadczeniem od lekarza o przewidywanym terminie porodu u Ciebie bedzie, bo będziesz wtedy w Polsce. A dokument ten jest obowiązkowym załącznikiem do wniosku.

A czy bede musiala byc w tym czasie zameldowana w niemczech

Nie musisz byc. Tego tu w tym czasie nikt nie będzie sprawdzał. Liczy się, ze pracowałas tu i urodzisz w trakcie trwania umowy.

Powrót