jestem w kropce.

• Autor wątku Autor wątku vitotychy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vitotychy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
potrzebuje pilnej porady. Mam 28 lat. rodzice sa 15 lat po rozwodziew. Przez wiekszosc tego czasu ojciec nie placil zasadzonych mu alimentow (na mnie i na siostre). po kilku latach stracil prace, i popadl w male problemy finansowe, mial komornika, do dzisiejszego dnia kiedy to juz pracuje normalnie ma komornika ktory zabiera mu wiekszosc pensji z uwagi na dlug ktory ma wobec nas.

Po wielu latach kiedy to nie mielismy kontaktu odzywa sie do mnie pelnomocnik ojca (dziwne, ze nie sam on) i wzraca sie z prosba o zawieszenie dlugu u komornika, aby ojciec mogl zalozyc dzialalnosc i miec pieniadze na obracaniee kapitalem (tak to caly przychod na poczatku dzialalnosci zabierze mu komornik). Nie przystalismy na taka prosbe,z prywatnych wzgledow (min. pozbawienie glownego zrodla dochodu). Po kolejnym telefonie pelnomocnik juz nie po dobroci ale innym tonem poinformowal, ze ojciec, wydziedzicza nas, oraz bedzie sie staral o alimenty ode mnie i mojej siostry (prawdopodobnie popadnie w niedostatek)

pomijajac wszystkie prywatne wzgledy i uczucia zaczalem sie martwic o przyszlosc moja i mojej siostry.

czy jest jakakolwiek mozliwość aby zrzec sie np. ojocostwa, tzn. nie miec zadnego zobowiazania wobec niego? nie chce miec z tym czlowiekiem nic wspolnego i za niego odpowiadac, nie chce zadnego jego majatku, spadku, ale nie chce tez miec zobowiazan w postaci alimentow czy czegokolwiek innego

bardzo prosze o porade i informacje, co ja moge zrobic w takiej sytuacji?

prosze takze o informacje, czy jestem w razie czego zobligowany do alimentow skoro cale ojciec o nas nie dbal i uchylal sie od placenia alimentow

bede niezmiernie wdzieczny za porade
pozdrawiam

Zgodne z art. 111 kro jeżeli władza rodzicielska nie może być wykonywana z powodu trwałej przeszkody albo jeżeli rodzice nadużywają władzy rodzicielskiej lub w sposób rażący zaniedbują swe obowiązki względem dziecka, sąd opiekuńczy pozbawi rodziców władzy rodzicielskiej. Skutkiem pozbawienia rodziców władzy rodzicielskiej: 1) utrata ogółu praw i obowiązków składających się na tę władzę 2) rodzice nie tracą praw i obowiązków, jakie przysługują im względem dziecka z tytułu stosunku rodzicielskiego, tj.: - korzystają ze stanu cywilnego pochodzenia dziecka od nich - zachowują prawo do alimentów od dziecka, - zachowują prawo dziedziczenia po nim (jeżeli nie zostali uznani za niegodnych dziedziczenia). - dziecko zachowuje prawo do alimentacji oraz prawo do dziedziczenia po rodzicach. - rodzicom przysługuje nadal (jako nie stanowiące elementu władzy rodzicielskiej) prawo osobistej styczności z dzieckiem, chyba że sąd opiekuńczy orzeknie zakaz tego prawa.pomimo tego,że odebrano ci prawo rodzicielskie nadal jesteś zobowiązana do płacenia alimentów na dziecko. odebranie praw rodzicielskich zabiera ci prawo o współdecydowaniu o dziecku lecz dalej jesteś rodzicem tego dziecka co wiąże się z łożeniem na to dziecko pieniędzy
A ponieważ alimentacja działa w obie strony przepisy są takie same.Co innego prawa rodzicielskie a co innego obowiązek alimentacji.
art. 133 kro
§ 1. Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania.
§ 2. Poza powyższym wypadkiem uprawniony do świadczeń alimentacyjnych jest tylko ten, kto znajduje się w niedostatku.

Art.5 sprzeczne z zasadami współżycia społecznego - raczej nieskuteczne ale można próbować.
info;prawo.sos

prosze wybaczyc, ale nie rozumiem jak to sie ma do mojego zapytania, nie rozumiem czy wyrzeczenie mi cokolwiek pomoze, czy ojciec moze roscic jakies alimenty.prosilbym o szczegolowa odpowiedz.naprawde nie znam sie na prawie
pozdrawiam

vitotychy napisał:
bardzo prosze o porade i informacje, co ja moge zrobic w takiej sytuacji?
Wydaje mi się, iż zupełnie nic nie stoi na przeszkodzie aby umożliwić spłatę zaległości dłużnikowi dobrowolnie w ratach.

Ojciec postępował wobec Państwa niewłaściwie, ale to wcale nie oznacza że musi Pan teraz mu się rewanżować. Szczególnie, iż nie jest to obarczone jakimś ryzykiem. Zawieszone postępowanie egzekucyjne zawsze może być podjęte na nowo.

Ps
Proszę nie dublować tematów, takie wątki będą zamykane.

Witam,
tak jak opisałem potrzebuje porady prawnej, nie moralnej. Mógłbym Panu w poście na 100stron wypisać czym motywuje swoją decyzję, ale tak jak na wstepie potrzebuje rady prawnej.
Duplikuje temat bo dotychczas jeszcze nikt nie pomógł mi odpowiadając na zadanie przeze mnie pytanie

pozdrawiam

vitotychy napisał:
Witam,
tak jak opisałem potrzebuje porady prawnej

odpowiedzieli Ci w poprzednim wątku i w tym też, ale odpowiem jeszcze raz, jak Ojciec kiedyś będzie umierał z głodu to sąd może zdecydować że będziesz płacił co by nie umarł, decyzja należy do sądu nie musi tak być ale może

dziekuje za wyjasnienie.
czy jest mozliwosc aby zrzec sie ojcostwa i czy to ewentualnie skutkuje w tym aby nie byc zobowiazanym do ojca?
czy faktem jest, ze w przypadku gdy ojciec uchylal sie od placenia alimentow cale zycie, czy jesli zaniebdywal wiezi rodzicielskie, nie mial zadnego wkladu w wychowanie i edukacje takie roszczenie ojca wobec dzieci jest bezskuteczne?

z gory dziekuje za uzupelnienie

Powrót