jestem z Polski, chcę niemieckie ubezpieczenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku zuzannaanastazja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zuzannaanastazja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Moja sytuacja wygląda tak:
już nie studiuję, pracuję dorywczo co 2. miesiąc za granicą, ale w różnych krajach. Ta sytuacja będzie tak wyglądać mniej więcej do czerwca (w wielkim skrócie i wzniośle - jestem obywatelem świata i jeżdżę w różne zakątki Europy, pomieszkując i/lub pracując).
Skończyło się moje ubezpieczenie nfz, powinnam i chcę mieć ubezpieczenie prywatne.
Ale z racji tego że nie mogę się odnaleźć w systemie w PL ORAZ co ważniejsze w zasadzie mało w PL bywam, a ogólnie za jakiś czas tak czy inaczej przeprowadzę się do Niemiec albo Szwajcarii, to wolałabym mieć niemieckie ubezpieczenie. (Chyba dobrze mi się wydaje że jest po prostu lepsze od naszego, prawda?)
Czy mogę się po prostu, najzwyczajniej ubezpieczać w Niemczech bo... tak chcę?
Czy są jakieś wymogi np. koniecznie zameldowanie na terenie Niemiec lub inne?

Czy mogę się po prostu, najzwyczajniej ubezpieczać w Niemczech bo... tak chcę?
Jeżeli będziesz miał meldunek w Niemczech to ubezpieczenie obowiązkowe.
Poszukaj w necie-Ubezpieczenie w Niemczech tam wszystko pisze.
Pozdrawiam

zuzannaanastazja napisał:
pracuję dorywczo co 2. miesiąc za granicą,

przepisy unijne zawierają zasady dotyczące ustalania ustawodawstwa właściwego, czyli ustalania, w jakim kraju jesteś ubezpieczony, jeśli pracujesz lub prowadzisz firmę w jednym lub wielu państwach UE, EOG lub Szwajcarii.
Zgodnie z tymi przepisami, podstawową zasadą dla ustalenia właściwego ustawodawstwa w dziedzinie ubezpieczeń jest zasada miejsca wykonywania pracy (lex loci laboris) – oznacza ona, że podlegasz ubezpieczeniu społecznemu i zdrowotnemu oraz płacisz składki do systemu ubezpieczeń w państwie, w którym pracujesz.
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej / Koordynacja Systemów Zabezpieczenia Społecznego / Unia Europejska / Ustawodawstwo

Powrót