jeżdżenie bez prawka

• Autor wątku Autor wątku michal2102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal2102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam pytanie w tamtym roku złapała mnie policja w Niemczech prowadziłem po alkoholu i Be prawka uciekłem im ale wpadli do mnie do domu i mnie zawieli musiałem. Zapłacić 700 euro kaucji żeby wyjść wypuścili mnie w ten sam dzień wróciłem do polski i z robiłem prawo jazdy w maju dostałem wyrok zakaz jeżdżenia po Niemczech 7 miesięcy i musze do kaucji dopłacić 300 euro chodzi ki o to ogólnie czy mogę normalnie jeździć po Niemczech czy niebardzo bo wybieram się niedługo i nwm żeby mnie nie zamknęli przypadkiem. Dzięki za pomoc

michal2102 napisał:
uciekłem im ale wpadli do mnie do domu i mnie zawieli musiałem
Nie podajesz daty od której obowiązywał zakaz.
Proszę z szacunku do czytających:
pisz staranniej w języku polskim.
Polska, podobnie jak Niemcy piszemy dużą literą...

Nie wolno Ci prowadzić pojazdów po Niemczech, ponieważ - jak sam piszesz - odebrane Ci zostało prawo do prowadzenia pojazdów (nie mylić z zakazem prowadzenia pojazdów; jeśli piszesz, "7" miesięcy, to znaczy, że w ogóle pozbawiono Cię tego prawa). Zostałeś tam, w Niemczech, skazany za przestępstwo z § 316 StGB (niem. kodeks karny), tzn. jazda w stanie nietrzeźwym, oraz za przestępstwo prowadzenia pojazdu bez prawa jazdy, czyli za przestępstwo z § 21 StVG, tzn. niem. ustawy o ruchu drogowym. Jeśli zatem wjedziesz teraz do Niemiec i Cię złapią, to będziesz oskarżony ponownie o to samo, czyli popełnione wcześniej przestępstwo jazdy bez prawa jazdy, czyli przestępstwo z § 21 StVG. Musiałbyś znaleźć porządnego adwokata, który wykazałby, że polska ocena Twojej zdolności do prowadzenia pojazdów, która leży u podstaw późniejszej polskiej decyzji o wydaniu Ci polskiego prawa jazdy, jest (pod pewnymi warunkami) miarodajna i obowiązująca także w Niemczech (tak orzecznictwo Trybunału Europejskiego). To nie jest proste. W każdym razie, jeśli teraz złapią Cię, to uznają to za "recydywę" i wcale nie wykluczone, że możesz być ukarany karą pozbawienia wolności, której wykonanie sąd zawiesi albo nie zawieci.

Powrót