jeżeli nie znam adresu córki jak mam przesłać alimenty

• Autor wątku Autor wątku leszek.0705
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leszek.0705

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
mam ogromny problem ,razem z moja była narzeczoną i nasza córką mieszkaliśmy w Anglii , niestety rozstaliśmy się i ona razem ze swoimi rodzicami przeprowadziła się . niestety nie podała mi adresu i utrudnia kontakt z dzieckiem . obecnie pracuję w Norwegii i chciałbym uregulować prawnie płacenie dobrowolnie alimentów , niestety nikt od nich , ani z naszych znajomych nie potrafi mi podać ich adresu . no i pytanie jak mam przesłać dobrowolnie alimenty na dziecko , skoro nie znany jest mi jej adres . proszę o rade gdzie lub do kogo mam się zgłosić? dodam tylko że dziecko ma dwa latka

Czy Twoj problem odnosi sie do prawa zwiazanego z Wielka Brytania?

tak , mieszkaliśmy w Wielkiej Brytanii ponad dwa lata , była narzeczona wraz z naszą córką nadal tam mieszka , oboje jesteśmy polakami a nasze dziecko urodziło się w już tam

Czy corka ma obywatelstw brytyjskie? Jezeli nie to fakt mieszkania w UK 2 lata nie pomoze Ci w problemie

ma obywatelstwo angielsko - polskie

Jezeli nie znasz pbytu matki wraz dzieckm ani matka nie okreslila w jaki sposob masz placic alimeny to najlepiej załóż konto dla corki tam wplacaj aimenty.

czyli mam założyć konto , ok . ale na córkę czy jak ? no i gdzie w Wielkiej Brytanii czy w polsce ?

Tam gdzie Ty miszkasz - jezeli kiedys byla partnerka zarzuci Ci , ze nie placiles alimentow bedziesz mogl odrzucic jej oskarzenia. Jezeli masz mozliwosc zaloz wspollne.

A czy polski wyrok powinien być honorowany w Anglii ???

Nalezy jeszcze go uprawomocnic w brytyjskim sadzie.

Jak mam się do tego zabrać ?
Mam wyrok wydany przez polski Sąd . Co mam zrobić jezeli ojciec dziecka zakazuje mi widywać się z dzieckiem chociaz mam do niego pełne prawo i na dodatek syn powinien mieszakć ze mną.zgodnie z litera prawa polskiego. Obecnie ja i mój były maz mieszkamy w anglii w tym samym miescie i ja nie moge sie widywać z dzieckiem.
Mało tego nakłamał policji ,ze ja ciagle uzywałam przemocy wzgledem dziecka.
Ojciec w Polsce ma wyroki w zawieszeniu i na dodatek przebywał 7 miesiecy w areszcie gdzie syn był przeze mnie chroniony i nie posiada wiedzy co porabiał jego tatuś kiedy go nie było w domu.
Przekupywał syna za kazdym razem kiedy go odwiedzał na wakacjach i doprowadził do tego aby syn chciał zamieszkać razem z nim.
Generalnie przeszedł pranie mózgu ,że teraz kiedy mnie widzi nawet nie patrzy w moja stronę. Do momentu kiedy mieszkalismy razem z synem w Polsce mieliśmy bardzo dobre relacje i chciaamł aby z ojcem tez miał normalny kontakt.

Ostatnia edycja:
założyłem konto , i właśnie dzisiaj moja była partnerka napisała że chce dostęp do konta , niestety nadal nie chce podać mi adresu , czy od strony prawnej mogę jej nie podawać konta do czasu aż uzyskam adres ?

o to musisz zapytac prawnika, ktory zajmuje sie prawem rodzinnym zadzwon i zapytaj . Czy Ty masz ograniczone prawa rodzicielskie ?

nie , nie było żadnej sprawy , była partnerka wyprowadziła się z dzieckiem nie podając adresu , dodam że przez dwa lata mieszkalismy w Wielkiej Brytani , ja wróciłem do polski i założyłem konto żeby wpłacać dobrowolnie alimenty , teraz była partnerka żada numeru konta , niestety nadal nie chce podać adresu .
na moje prośby o adres nie odpowiada , nie mam kontaktu z dzieckiem , nie moge wysłać paczki ani nic

Musialbys zalozyc sprawe w kwestii uregulowanie kontaktow z dzieckiemnatomasttrudnojest mi powiedziec w korym kraju zawyczaj jurysdykcje ma kraj, w ktorym dzieco mieszka

rozumiem , ale chcąc założyć sprawe musiałbym znać adres w UK a niestety ona nie chce mi go podać , ona chce tylko pieniądze i straszy że musze podać jej numer konta .

dlatgo skontaktuj sie z prwnikiem sektora rodzinnego

CHcialabym dodac ze Alimenty to nie inwestycja tylko pieniadze na potrzeby (PODSTAWOWE!) dziecka!!! Twoim obowiazkiem jest dostarczenie alimentow do rak matki dziecka, wiec jak ona ma wyplacic pieniadze jesli nie ma do nich dostepu. Jesli chcesz oszczedzac i dac dziecku pieniadze jak podrosnie to konto bankowe -super sprawa.
Prostszym rozwiazaniem jest przeslanie Western Union.! Bedziesz wtedy ten ktory chce placic a jak narazie to wyglada na to ze robisz jej na zlosc.
Plac regularnie alimenty a zobaczysz ze zmieni zdanie i Ty w oczach dziecka bedziesz wygladal na odpowiedzialnego ojca!!!!
Zycze powodzenia

karliskie napisał:
CHcialabym dodac ze Alimenty to nie inwestycja tylko pieniadze na potrzeby (PODSTAWOWE!) dziecka!!! Twoim obowiazkiem jest dostarczenie alimentow do rak matki dziecka, wiec jak ona ma wyplacic pieniadze jesli nie ma do nich dostepu. Jesli chcesz oszczedzac i dac dziecku pieniadze jak podrosnie to konto bankowe -super sprawa.
Prostszym rozwiazaniem jest przeslanie Western Union.! Bedziesz wtedy ten ktory chce placic a jak narazie to wyglada na to ze robisz jej na zlosc.
Plac regularnie alimenty a zobaczysz ze zmieni zdanie i Ty w oczach dziecka bedziesz wygladal na odpowiedzialnego ojca!!!!
Zycze powodzenia

Przeciez zainteresowany pisze,ze chce placic alimenty DOBROWOLNIE ale rowniez chcialby widywac wlasne dziecko to chyba logiczne jezeli nie ma ograniczenia praw. Nawet nie moze uregulowac prawnie tych spotkan bo matka ukrywa dziecko przed ojcem nie znajac adresu w jaki sposob mialby przeslac jej te pieniadze?

Powrót